El ple del Parlament Europeu (PE) va aprovar dimecres 27 de març l’acord assolit amb el Consell de la Unió Europea (UE) per 560 vots a favor, 35 en contra i 28 abstencions que obliga a prohibir els plàstics d’un sol ús a partir de 2021.
Els productes que hauran de desaparèixer el 2021 són:
• coberts de plàstic d’un sol ús (culleres, forquilles, ganivets i escuradents),
• plats de plàstic d’un sol ús,
• palletes,
• bastonets de cotó per a les orelles fabricats en plàstic,
• palets de plàstic per sostenir globus, i
• plàstics biodegradables i contenidors alimentaris i tasses de poliestirè.
Nous objectius de reciclatge i més responsabilitat per als fabricants
Els Estats membres hauran de recuperar el 90% de les ampolles de plàstic en 2029. En 2025 el 25% del plàstic de les ampolles ha de ser reciclat i el 30% el 2030.
A més, es reforça el principi de “qui contamina paga”, en particular per al tabac, en introduir una responsabilitat ampliada per als productors. També tindran més responsabilitat els fabricants d’aparells de pesca, que hauran d’assumir el cost de la recollida de xarxes perdudes al mar.
Els fabricants estaran obligats, així mateix, a incloure en l’etiquetatge advertències sobre l’impacte mediambiental dels cigarrets amb filtres de plàstic, les tasses de plàstic, les tovalloletes humides i les compreses higièniques.
Segons la Comissió Europea, més del 80% de les escombraries trobades al mar són plàstic. Els productes coberts per aquesta legislació constitueixen el 70% del total de les deixalles marines.
En aquest context els agricultors d’hortalisses madrilenys volen posar fi al sistema que els obliga a utilitzar envasos de plàstic d’un sol ús. La prohibició d’aquest tipus de plàstics d’un sol ús per part del Parlament Europeu ha portat a UPA Madrid a recordar que els horticultors de la regió es veuen forçats a portar la seva mercaderia als majoristes i intermediaris en aquest tipus de caixes que a més ells mateixos han de pagar una vegada i una altra. Reclamen als responsables de Mercamadrid i l’Ajuntament que impulsin un sistema més sostenible que beneficiï a tota la cadena.