D’acord amb les últimes enquestes, fins a la data d’avui, 29 de març, els resultats sembla que comencen a perfilar-se amb una claredat raonable en el sentit següent. El PSOE es podria situar en el 28% dels volts i fins i tot superar-lo, mentre que el PP estaria 8 punts per sota, a reserva que comenci a funcionar el canal de retorn de vots de Vox cap a la formació majoritària, perquè els resultats indiquen una fluctuació a la baixa d’aquest partit que a hores d’ara sembla que té dificultat per assegurar-se el 10% dels vots. Cs tindria com a teulada el 17% i es mouria en la franja del 16%, mentre que Unidas Podemos milloraria lleugerament les previsions anteriors i ara se situaria per sobre del 13% tenint com a topall el 14%.
La traducció amb escons dóna lloc a amplis ventalls sobretot per la fluctuació de les majories i minories a les circumscripcions electorals que elegeixen menys de 6 diputats. Aquesta incertesa augmentaria si realment es confirma que el PP recupera vot de Vox, cosa que òbviament està per veure. El que sí és clar és que amb l’actual configuració el tripartit del 155 no tindria la majoria necessària al Senat per poder-lo aplicar.
L’ajustat de la contesa es pot llegir també des d’una altra perspectiva: la preferència per la coalició governant. Un 47% s’inclina per una aliança PSOE-Cs, mentre que el 43% ho fa per l’opció PP-Cs, un marge realment molt petit, més si es té en compte el marge d’error de l’enquesta.
Finalment, pel que fa a Catalunya, ERC continua clarament molt per sobre del PDECAT i per tant avui per avui seria la força victoriosa de la contesa en el camp independentista.