S’han fet públiques les dades de l’última enquesta dels serveis municipals de l’Ajuntament de Barcelona, basada en 5.999 entrevistes. Per tant, una mostra molt àmplia. La informació que dona, com acostuma a succeir en la majoria d’enquestes, admet nivells de lectura contraposats, favorables i desfavorables. Però hi ha un indicador síntesi que pot orientar sobre quins són en aquests moments els vents electorals que bufen a Barcelona.
Es tracta de la sèrie que informa sobre la puntuació de la gestió de l’Ajuntament i que comença el 2004, és a dir en el període Clos. En aquesta llarga sèrie, el primer període de Colau del 2015 al 2018 es va tancar amb una valoració favorable que oscil·lava entre el 6,33 i el 6,5. Però el 2019, any d’eleccions, ja havia caigut al 6,2, va baixar al 5,7 i ara en l’última enquesta està en el 5,9.
I això què pot significar en termes electorals? Doncs, recordem que Trias va perdre l’Ajuntament amb una valoració de 6,0 i que per tant aquests llindars que corresponen a l’aprovat impliquen perill de perdre les eleccions. De fet és el que ja li va passar a Colau quan va repetir. Va perdre les eleccions i les va guanyar ERC, i de fet, ni tan sols l’aliança amb els socialistes hauria estat suficient sense els vots de Valls. Per tant, amb un 6,2, Colau ja no va quedar primera. Naturalment això és a hores d’ara, i falta 1 any i mig per a les eleccions.
Cal veure com evolucionarà aquesta valoració. Cal tenir en compte, però, que Hereu, que va succeir a Clos, abans d’anar a eleccions, un any abans, una pràctica habitual dels socialistes a l’Ajuntament de Barcelona, les va perdre el 2011 amb un 5,7 i es va mantenir al llarg del mandat entre un 5,6 i 5,8, precisament les xifres que ara té Colau en el transcurs dels dos darrers anys. La previsió que podem fer és aquesta: si en el termini que falta per arribar a les eleccions les enquestes no assenyalen clarament una valoració per sobre de 6, Colau no guanyaria, i aquest és un factor més que fa pensar que realment no repetirà perquè la primera que té coneixement d’aquestes magres perspectives és l’alcaldessa.
Aquesta mala previsió pot venir acompanyada de la impressió que els barcelonins tenen sobre Barcelona, sobre si ha millorat, roman igual o ha empitjorat. També en aquest cas el balanç és clarament desfavorable. Un 53,1% considera que ha empitjorat, i si es contempla el 14% que considera que no s’ha mogut de lloc, donat d’on ve la ciutat, d’una situació de crisi, no és exactament un elogi. Comprovem que només un 28,6% creuen que ha millorat. Un bagatge molt feble per anar a les eleccions, considerant que els votants de Colau i del PSC s’inclinen més aviat per ser generosos en aquest punt. Que no és una bona valoració ho constata el fet que la mateixa pregunta aplicada a Catalunya dona un resultat molt semblant, un 52,3% considera que ha empitjorat, i és clar, Catalunya precisament no és un element de comparació gaire positiu.