popularitat de Putin

La popularitat de Putin a Rússia es dispara un 80%

Des del començament de l’ofensiva russa contra Ucraïna, Occident somia amb un aixecament de la població russa contra el president Vladimir Putin.

De fet, si només es consulten mitjans occidentals, semblaria que els russos naveguen entre el rebuig al règim actual i la por a quedar “aïllats” del món.

Tanmateix, els senyals que arriben de Rússia un mes i mig després del començament de la invasió d’Ucraïna apunten en la direcció oposada.

Dos experts occidentals consultats pel diari francès Le Figaro (sota condició d’anonimat) que treballen encara a Moscou per institucions independents han observat “un tsunami de mostres de suport a favor de Vladimir Putin”.

Aquests dos especialistes de la política russa afirmen que la popularitat de Putin començà a remuntar amb la concentració de tropes a les fronteres d’Ucraïna. El gran salt endavant el feu, però, quan el president rus donà l’ordre d’atac.

Avui, les opinions favorables de Vladimir Putin se situen en el 80% segons la darrera enquesta de l’institut independent Levada, que utilitza mètodes nord-americans.

Es tracta pràcticament del doble de la popularitat que recull actualment el president nord-americà Joe Biden.

Al situar-se en un 41-42%, Biden no obté més suports que el seu predecessor Donald Trump, a pesar de la campanya de desprestigi continuat que aquest darrer patí per part de la premsa i del fet que Biden hauria a més d’estar rebent un “bonus” gràcies al conflicte d’Ucraïna.

És clar que es podria retreure que la repressió del Kremlin fa que els enquestats no gosin afirmar el que realment pensen.

Però en cas que els resultats fossin rotundament falsos, no tindria sentit que la popularitat de Putin millorés just enmig de la guerra, ja que abans de la mateixa els russos tenien els mateixos motius per témer expressar-se lliurament.

Cal finalment tenir en compte que fins i tot a Occident no tothom dóna la seva veritable opinió a les enquestes, cosa que explica el fenomen electoral del “vot ocult”.

Des del punt de vista rus, l’actual situació és culpa d’Occident

En qualsevol cas, els experts occidentals consultats pel rotatiu francès confirmen els resultats i veuen una clara progressió del suport a Putin. L’atribueixen al mateix fet que el propulsà després de la invasió de Crimea: des del punt de vista rus, l’actual situació és culpa d’Occident.

Quan les sancions prenen com a objectiu el conjunt de la població, veiem com aquesta es precipita rere Vladimir Putin, inclús aquells contraris a la guerra, inclús els que es consideraven opositors, inclús els que mantenien relacions amb occidentals”, apunta un dels experts.

Que Biden afirmés recentment la seva voluntat de “destruir l’economia russa” donà encara més munició als comunicadors del Kremlin.

D’altres experts en Rússia apunten que és fals que els russos no tinguin accés a la informació. “Senzillament no hi creuen”, apunta l’ucraïnès Anton Shekhovtsov, president del Centre per a la Integritat Democràtica. “Consideren que no és més que propaganda i fake news“.

De fet, sembla que Occident ha tornat a caure en dos errors a l’hora d’avaluar el suport rus al seu govern. El primer és oblidar que la societat russa s’ha mostrat històricament extremadament gregària i indiferent al canvi polític. Inclús la caiguda de la Unió Soviètica es feu “des de dalt”.

Quan una societat se sent atacada, en comptes de revoltar-se contra els seus dirigents tendeix a fer front a l’agressor amb més determinació

El segon error no és exclusiu a Rússia, sinó que es tracta d’un fenomen universalment observat: quan una societat se sent atacada, en comptes de revoltar-se contra els seus dirigents tendeix a fer front a l’agressor amb més determinació. Tant la resistència anglesa al Blitz alemany del 1940 com la dels alemanys bombardejats pels aliats occidentals entre 1944 i 1945 així ho demostren.

Si només es consulten mitjans occidentals, semblaria que els russos naveguen entre el rebuig al règim actual i la por a quedar aïllatas del món Click To Tweet

Consideres una bona solució l'accés a Barcelona pel túnel de les glòries?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...
Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.