Pfizer i Moderna desenvoluparen al 2020 vacunes contra la Covid basades en una tecnologia innovadora a una velocitat inaudita en el món farmacèutic. Llavors, les seves accions s’envolaren. Enguany, els beneficis d’aquestes dues empreses s’han disparat arran de l’allau de comandes rebudes.
Ara, però, amb la gran majoria de la població dels països desenvolupats vacunada, Pfizer i Moderna entreveuen la fi d’aquesta breu època daurada per als seus inversors.
Com apunta el Financial Times citant analistes de Wall Street, els dos gegants farmacèutics hauran d’acceptar una important caiguda de vendes i un declivi del valor de les seves accions a mesura que el virus es vagi transformant en una malaltia endèmica.
Les dues farmacèutiques atiaren el debat de la tercera dosi en afirmar elles mateixes que l’eficàcia de les seves vacunes disminuïa notablement amb el temps
Les accions de Pfizer arribaren al seu màxim històric aquest estiu, quan el debat sobre la necessitat de dosis de reforç prengué força i països com els Estats Units, el Regne Unit o Israel anunciaren la seva intenció de tornar a vacunar les persones vulnerables.
Les dues farmacèutiques atiaren el debat de la tercera dosi al afirmar elles mateixes que l’eficàcia de les seves vacunes disminuïa notablement amb el temps.
Ara, els analistes financers de Nova York pensen que Pfzier no repetirà el super-èxit de vendes de la primera meitat del 2021. Els experts dels mercats afirmen inclús que el gegant farmacèutic nord-americà seguirà perdent valor en la borsa més enllà del 2023. Per a llavors s’espera que la major part de la població dels països rics hagi ja rebut la tercera injecció contra la Covid.
El preu de les accions d’aquestes empreses de vacunes s’explica pel context immediat i pels titulars que parlen de variants, dosis de reforç, autorització completa, i no pas pels factors fonamentals
Cory Kasimov, analista a JP Morgan, afirma que els mercats encara consideren, equívocament, que els resultats de Pfizer seguiran indefinidament sent tan bons com els actuals. I afegeix: “el preu de les accions d’aquestes empreses de vacunes s’explica pel context immediat i pels titulars que parlen de variants, dosis de reforç, autorització completa, i no pas pels factors fonamentals”.
De fet, molt pocs analistes financers preveuen que una dosi sigui necessària pel conjunt de la població cada any. En comptes d’això, pensen que sols les persones grans i les immune-deprimides requeriran dosis de reforç més enllà del 2022.
Les vendes de la vacuna contra la Covid de Pfizer han més que triplicat les del seu producte estrella abans del coronavirus, Eliquis, un anticoagulant.
Per a Moderna, el panorama es dibuixa encara més difícil: la vacuna contra la Covid és l’únic medicament que aquesta empresa ha aconseguit posar en venda des de la seva fundació al 2010. Abans de la pandèmia, el valor de les accions de Moderna s’apropava als 30 dòlars. Avui, depassa els 400.
La vacunació dels països pobres, la gran oblidada
Xoca constatar que els càlculs sobre Pfizer i Moderna no tinguin en compte que la immensa majoria de la població dels països pobres no ha rebut cap dosi d’una vacuna contra la Covid.
Pel que sembla, no entra dins dels càlculs financers vacunar massivament la població dels països pobres.
Evidentment, no són les farmacèutiques les responsables de vacunar. Però les previsions dels analistes posen en evidència que no s’espera que els governs dels països rics facin esforços notables per vacunar els països pobres.
No s’espera que els governs dels països rics facin esforços notables per vacunar els països pobres
En aquests països, els medicaments d’altres procedències com la Xina, menys costosos i més fàcils de conservar que les vacunes de ARN missatger, tenen més potencial que els de Pfizer i Moderna.
També s’ha de tenir en compte que les dues empreses hauran de fer front a una competició creixent, ja que s’espera que nous actors com Sanofi o Novavax llencin properament als mercats les seves pròpies vacunes.