Immunitat Junqueras

Per què la sentència europea sobre Junqueras pot dificultar les negociacions d’ERC

Aquest dijous el Tribunal europeu de Luxemburg determinarà si Junqueras té immunitat en la seva condició de diputat electe del Parlament Europeu o no, i en tot cas establirà quines són les conseqüències pràctiques d’aquesta immunitat.

L’informe previ de l’advocat general, nomenat per aquest cas en el Tribunal de Justícia de la UE, Maciej Szpunar, és favorable a la concessió de la immunitat i així va ser considerat pels mitjans de comunicació. Però el seu text no permet deduir efectes que comportin directament l’exercici en plena llibertat de la seva condició de diputat. “No li trobo cap sentit a examinar si era procedent concedir-li el permís del qual es tracta donat que la seva eventual promesa o jurament serà en tot cas inoperant”. Per tant, una conseqüència podria ser que la justícia europea estableixi que Junqueras està empresonat i inhabilitat per una sentència i que la immunitat no pot tenir efectes retroactius.

Però hi ha una altra interpretació possible, que és que es consideri que la seva immunitat existia a partir del moment de les eleccions del 26 de maig, i que aquest fet impedia al Suprem dictar sentència, o com a mínim executar-la. Si es produís aquesta situació, aleshores el Tribunal Suprem espanyol podria actuar de la manera següent: ordenar la llibertat del president d’ERC i demanar al Parlament Europeu permís per executar la sentència.

D’altra banda és dubtós que el TJUE pugui ordenar directament al tribunal d’un estat membre posar en llibertat un condemnat per sentència ferma. En aquest cas, la decisió seria del mateix Tribunal Suprem.

Aquesta última opció, i altres variables en torn d’aquesta, és la més possible: un acord favorable per a Junqueras de la justícia europea però amb la possibilitat que el Suprem determini la seva interpretació i aplicació final amb el resultat que la seva habilitació com a diputat no pugui ser ferma.

Com és fàcil deduir dels diferents escenaris, el no automatisme de la sentència, obriria un conflicte polític de notables dimensions, que faria difícil per a ERC tancar l’acord sense que Junqueras estigui en llibertat i pugui actuar plenament com a diputat. En contra del que es pot creure, la sentència de Junqueras complicaria així el procés de pacte més que facilitar-lo, i tot això, que no deixa de ser bastant confús, amb la perspectiva del congrés d’ERC d’aquest cap de setmana.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Menú