Per què és la indústria tan important per al nostre futur?

Es parla molt d’indústria, de la necessitat de reindustrialitzar i de la transformació en indústria 4.0.

Des de la crisi del coronavirus s’insisteix encara més, com així demostren les prioritats dels fons de recuperació europeu .

Si es miren les xifres sobre el paper, es podria dir que l’aportació de la indústria a Catalunya i Espanya en general és més aviat petitaEl 2019, la contribució directa del sector industrial a l’economia del Principat va ser del 19,3% del PIB. A nivell espanyol, el seu pes relatiu cau al 15,9%, situant-se encara més lluny de les economies d’Europa central. A Alemanya, la indústria suposa una quarta part del PIB.

Però la importància fonamental de la indústria s’explica perquè aquest sector aporta beneficis extraordinaris per a la resta de l’economia.

Segons el McKinsey Global Institute, als Estats Units la fabricació industrial com a tal aporta tan sols l’11% del PIB i el 8% dels llocs de treball directes. No obstant això, al mateix temps atrau el 20% de les inversions de capital,  el  30% de l’increment de productivitat total al país, el 60% de les exportacions i el 70% dels fons privats de Recerca i Desenvolupament (R & D o R & D en anglès).

Als Estats Units, la indústria atrau el 20% de les inversions de capital, el 30% de l’increment de productivitat total al país, el 60% de les exportacions i el 70% dels fons privats d’Investigació i Desenvolupament

Així doncs, en ple segle XXI, es pot seguir dient que la indústria és el cor econòmic d’un país. Observant el seu estat es pot fer una diagnosi força completa de la salut d’una economia.

Per descomptat, dins de la indústria, no tots els seus subsectors contribueixen de la mateixa manera al progrés econòmic i la innovació. Entre els que més concentren les millors qualitats de la indústria estan l’electrònica, els aparells mèdics, la farmàcia, els equips de comunicacions, els semiconductors, els automòbils i les eines de precisió.

Alguns d’aquests subsectors en particular protagonitzen l’actual guerra freda econòmica entre la Xina i els Estats Units.

En aquest marc s’inscriuen els esforços de reubicació de part de les cadenes de subministrament industrials en sòl nord-americà. Una política iniciada per Donald Trump i que Joe Biden segueix promovent fins i tot més obertament. Cal no oblidar l’ordre executiva d’aquest últim, “Buy American” (Compra Americà), digna d’una gorra vermella de campanya electoral del seu predecessor.

Una altra raó per fomentar els sectors industrials més avançats és que aquests s’han convertit en un punt d’acord entre les diferents faccions polítiques.

Per exemple, en la indústria nord-americana dels semiconductors es dóna la circumstància que els interessos de la dreta dura i dels progressistes radicals coincideixen: tots dos volen reforçar la indústria del seu país. Els primers per guanyar el pols a la Xina i assegurar la supremacia militar, els segons per dur a terme la transició energètica i no dependre d’importacions de règims que vulneren sistemàticament els drets humans.

Mentrestant, Europa segueix dubtant entre les dues superpotències . El seu foment de la indústria nacional és molt més tímid i mancat de visió: més enllà d’evocar el vehicle elèctric (fet que s’ha convertit en un veritable tòpic), els nostres governants no semblen tenir les idees molt clares.

Estàs d'acord que s'organitzi una nova superlliga europea de futbol?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.