Per què és fort l’independentisme?: Les cinc fortaleses de l’independentisme

L’alternativa a l’independentisme mai podrà prosperar en grau suficient si no reflexiona sobre allò que enforteix aquella opció:

  1. Té la força de governar i controlar tots els grans recursos de la Generalitat, mentre el catalanisme roman fora de joc.
  2. Disposa de la fortalesa que la part de la societat partidària de l’independentisme s’ha organitzat. Són l’Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) o Òmnium Cultural. La seva gent és activa, participa, i aporta la seva quota. sigui petita o gran. Pablo Iglesias, en el marc de la commemoració del poeta comunista Marcos Ana, reclamava l’organització d’un moviment de la societat civil. Sense un fort moviment civil de la societat catalana res és possible.
  1. La tercera fortalesa és que, malgrat anar a mata-degolla, els partits independentistes es varen unir en els moments crucials. Bé per anar a eleccions, amb Junts pel Sí, bé per governar, bé per conquerir col·legis professionals i la Cambra de Comerç. Per contra, els partits catalanistes romanen encara separats i per aquesta raó són febles.
  2. Disposen de la força d’haver construït un relat sobre el país que dóna sentit a molta gent, i aquesta és la quarta fortalesa. Un relat encara hegemònic malgrat ser una entelèquia, l’invent d’una república inexistent. El relat del catalanisme és millor. Primer perquè és real i segon perquè dóna resposta ara mateix a les il·lusions i necessitats de la gent. Cal explicar-lo bé i difondre’l. És el que fan grups com Treva i Pau, que escriu regularment a La Vanguardia, Política i Prosa, Portes Obertes al Catalanisme, i altres més. Cal multiplicar i potenciar aquestes iniciatives i cercar sinèrgies i concertacions entre elles Construir el relat més gran i millor significa aportar un veritable llibre blanc sobre Catalunya, fruit de l’escolta i la participació. On som, on anem, on cal anar i com ho hem de fer. Ens cal reconstruir el camí col·lectiu.
  3. I finalment, és una gran força la que tenen en disposar d’una poderosa i omnipotent presència a internet i a les xarxes socials, perquè són els instruments bàsics en el combat polític i cultural del nostre temps.
Les 5 fortaleses de l'independentisme Click To Tweet

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.