A Espanya a partir del 2024 no podran circular sota risc de sanció els cotxes amb etiqueta B i en aquelles ciutats on han establert Zones de Baixes Emissions (ZBE), Madrid en primer terme. Barcelona Ć©s una singularitat perquĆØ la justĆcia va suspendre la normativa municipal sobre l’OCDE, l’Ajuntament ha recorregut i s’estĆ a l’espera que es dicti sentĆØncia i si hi ha o no un nou recurs per algunes de les parts. La incertesa sobre els cotxes amb aquesta etiqueta plana sobre Barcelona.
I no són pocs, el 31,5% dels turismes i comercials lleugers que equivalen a 9,4 milions de vehicles tenen etiqueta B. A mĆ©s un altre 30% no tenen etiqueta. Per tant, mĆ©s del 60% dels vehicles estan afectats per les prohibicions ja en vigor o pròximes, en especial al que es refereix a l’accĆ©s i circulació a les grans poblacions. Ćs clar que davant aquesta perspectiva alguns ajuntaments ja s’han fet enrere per exemple el de la ciutat de Badalona, una de les mĆ©s grans de Catalunya.
El govern espanyol pressiona perquĆØ totes les urbs d’una certa dimensió apliquin aquestes restriccions, però paradoxalment ha comenƧat el seu mandat com a president de torn de la UE afluixant la pressió sobre les limitacions d’emissions per part dels vehicles. Al final la pressió d’una sĆØrie de paĆÆsos, entre els quals hi havia ItĆ lia i FranƧa, ha prosperat.
La UE es regeix per les normes 6 i 7 en relació amb les emissions que han anat introduint igualment un procĆ©s de reducció de diòxid de carboni (COā) i altres contaminants que obliguen a modificacions creixents als fabricants d’automòbils. Han establert lesĀ ZBEĀ en ciutats europees entre elles les espanyoles. Però Ć©s cada paĆs qui estableix la restricció. TambĆ© s’han establert subsidis, en el cas espanyol molt pocs, i impostos, aquests clarament sĆ, per gravar els vehicles contaminants i incentivar els vehicles elĆØctrics.
Es fomenta la infraestructura de cĆ rrega elĆØctrica, però en aquest capĆtol Espanya estĆ a la cua i aquest fet limita seriosament l’adquisició de vehicles amb aquest tipus de motor. Fet que unit al preu mĆ©s alt que tenen, situa Espanya a la cua de cotxes elĆØctrics. La UE havia establert objectius molt ambiciosos per al 2023 consistents en prohibir la venda de cotxes contaminants.
Ara la Comissió proposa modificar la normativa Euroset de manera que retardi del 2025 al 2027 l’entrada en vigor dels lĆmits i les condicions d’emissió dels cotxes nous. En el cas dels vehicles industrials el retard fins al 2029. S’ha introduĆÆt, però una novetat establint lĆmits per les partĆcules que emeten els frens i els neumĆ tics que s’afegiran a les altres restriccions. Però, i això Ć©s important, la prohibició de cotxes que emetin COā, Ć©s a dir els de combustió que incorporen tambĆ© els hĆbrids, es prolonga del 2030 al 2035. TambĆ© estĆ sobre la taula la proposta alemanya d’exceptuar d’aquesta limitació aquells vehicles que consumeixin combustibles sintĆØtics. Per tant, el panorama general ha afluixat les restriccions i encara Ć©s possible que en la mesura que ens acostem a les noves dates es tornin a flexibilitzar perquĆØ la producció d’automòbils Ć©s bĆ sica per a la indĆŗstria europea i Ć©s dubtós que el tot elĆØctric pel 2035 pugui ser una realitat.
Situats en el cas d’Espanya, però la batacada que s’acosta per a una bona part de la població, la situada en les rendes mitjanes i baixes, serĆ important perquĆØ obliga a canviar el cotxe i si se’n compra un de nou ha de pensar-s’ho dues vegades si Ć©s de gasoil, gasolina o fins i tot hĆbrid, donat que en poc mĆ©s d’una dĆØcada no es podran vendre i això significa que molt abans el seu valor s’haurĆ depreciat. El ciutadĆ , per tant, de cara al 2024 haurĆ de gratar-se la butxaca. El problema es multiplica si es considera que l’any que ve el govern SĆ”nchez, si continua, retirarĆ totes o la majoria de les subvencions actuals dirigides a palĀ·liar la inflació, malgrat que aquesta, segons totes les previsions, continuarĆ sent alta.
A aquest panorama s’hi afegeix el fet que Espanya Ć©s el paĆs gran de l’OCDE i un dels tres d’Europa on mĆ©s s’han apujat els impostos. La llosa que tot plegat configura sobre les esquenes dels ciutadans Ć©s monumental.
