Octavio Granados, secretari d’Estat de Seguretat Social, ha afirmat que la solució per mantenir el sistema de les pensions és més immigració. Tot i esmentar el necessari increment de la natalitat, Granados s’ha centrat en el primer punt. “Necessitem immigrants perquè la piràmide demogràfica està molt descompensada i l’única forma de compensar-la és amb gent jove que tinguin fills i que vingui a Espanya a treballar”, ha declarat Granados a preguntes dels periodistes.
Per Granados, “la societat espanyola necessita tenir immigració”. Per això, considera que “els que volen defensar els pensionistes i alhora oposar-se a tenir una política raonable d’immigració, estan faltant a la veritat i enganyant a les persones”. “Necessitem immigrants perquè la piràmide demogràfica està molt descompensada i l’única forma de compensar-la és amb gent jove que tinguin fills i que vingui a Espanya a treballar“, ha resumit Granados. Preguntat per la guardiola de les pensions, Granados ha dit que per al segon semestre “pot haver-hi alguna incertesa en funció de com surti la temporada d’estiu”.
Granados ha afirmat que el primer semestre del 2019 “ha estat millor del previst”, perquè s’ha acabat juny en una situació relativament còmoda, que fa que “l’esdevenir de l’any no es vingui de gust especialment problemàtic”. I ha afegit que fins a final de juny les cotitzacions van créixer al 8% i l’ocupació, al 2,6%, el que vol dir que “la gent està cobrant millors salaris i treballa més hores de jornada”. Un “esforç” que Granados creu que “cal mantenir-lo” perquè el sistema necessita pagar “bones pensions” amb salaris que veu “encara molt insuficients perquè encara estem vivint els cops de cua de la reforma laboral”.
Per Granados la immigració és més viable que la natalitat
El secretari d’Estat de Seguretat Social ha tancat l’opció d’incrementar la taxa de natalitat afirmant que és una cosa “molt difícil”. Tot i això, ha matisat que “cal ser seriosos”, perquè “això no s’arregla únicament incrementant la taxa de natalitat”. Granados creu que per aquest via el resultat tindria efecte en “25 o 30 anys”.
Per Granados, aquesta falta d’ajudes i serveis per a les famílies unida a la “precarietat laboral” fa que a Espanya tenir fills sigui “a mitges, un miracle i una maledicció”. “Nosaltres no ajudem a la gent a tenir fills. Jo crec que una política autènticament democràtica és que la gent pugui tenir els fills que vol tenir“, ha opinat.
En aquest sentit, ha explicat que el primer semestre de l’any, a l’hora d’afrontar el pagament de les pensions, ha conclòs per a la Seguretat Social “millor del previst” i s’ha acabat el mes de juny en una situació “relativament còmoda”, cosa que ha atribuït al creixement de les cotitzacions i de l’ocupació en aquest període.
“Sempre que sortim als fòrums europeus es diu que Espanya és el país d’Europa que té la pitjor política de suport a les famílies, la més minsa”, ha lamentat el secretari d’Estat abans d’inaugurar el curs sobre “La Seguretat Social davant el repte de la digitalització i la jubilació del baby boom: claus per a la seva sostenibilitat financera i social”. Segons ha explicat, “abans es tenien més fills dels que es desitjava perquè se’ls privava d’accedir a mitjans de control de la natalitat“, mentre que ara, en la seva opinió, la precarietat laboral, la manca d’ajuts públics i de serveis fa que la gent no pugui tenir més fills.