Pedro Sánchez es compromet incrementar l’SMI

Pedro Sánchez, davant els dubtes sobre el seu compromís d’incrementar el Salari Mínim Interprofessional (SMI) fins al 60% del salari mig net que estableix la Carta Social Europea. “L’horitzó és claríssim: el 60% del salari mitjà a final de la Legislatura i caldrà fer-lo en el marc del diàleg social, amb empresaris i sindicats”, ha reiterat durant la roda de premsa que ha ofert aquest dimarts després del primer consell de ministres del nou Govern de coalició de PSOE i Unidas Podemos.

Tant Pedro Sánchez com Iglesias consideren urgent la pujada de l’SMI, encara que en aquests moments es debat si es realitza de manera gradual per a evitar una topada amb Brussel·les. I és que Espanya segueix sense presentar Pressupostos i l’última proposta revisada per la UE no va aconseguir passar per Europa sense fortes crítiques i escepticisme. I ara se li pretenen agregar partides i mesures que limitaran la recaptació, reduiran l’activitat i incrementaran les despeses.

Així, a més de pujar un 2% (més un 0,3% amb fons addicionals) el sou als funcionaris després del pacte tancat amb els sindicats, Pedro Sánchez i Iglesias han posat la seva mirada en l’SMI per a pujar-lo des dels 900 euros actuals a 1.000 enguany i que es vagi incrementant fins als 1.200 euros al final de la legislatura.

Unidas Podemos ha acceptat en l’acord programàtic una fórmula moderada —pujada fins al 60% del salari mitjà durant tota la legislatura— i tot indica que enguany aquest primer increment seria limitat, encara que no està encara tancat. La idea d’una primera pujada fins als 1.000 euros, que es va plantejar durant la negociació, sembla així allunyar-se en aquest moment. Una altra de les primeres grans mesures, la pujada de les pensions, és més clara: el 0,9% que ja va anunciar l’Executiu i va deixar en suspens fins a la investidura.

Si s’aconseguís aquest acord amb patronal i sindicats, el missatge que es traslladaria així en la primera setmana, mancant una altra mena de mesures socials que puguin plantejar-se, és la de què es tracta d’un Govern de clar enfocament progressista però conscient de la situació econòmica i que aposta per la moderació des de l’inici. La fotografia d’una primera trobada d’empresaris, sindicats i un Govern en el qual hi ha ministres d’Unidas Podemos —precisament la de Treball és Yolanda Díaz, una dirigent d’IU molt pròxima al món del sindicalisme i a Pablo Iglesias— tindria un fort impacte com a missatge de Govern conciliador.

Per a la CEOE, l’increment de l’SMI a mil euros és “una barbaritat”. Tant el president de l’organització empresarial com el president de la Comissió d’Assumptes Econòmics, Iñigo Fenández de Mesa, van al·ludir abans de les vacances de Nadal als advertiments de l’impacte negatiu de la pujada de l’SMI sobre l’ocupació han realitzat ja el Banc d’Espanya i la Comissió Europea, van alertar de la pèrdua de competitivitat interior i exterior de les nostres empreses i productes per aquest increment salarial i van citar també les declaracions del mateix secretari d’Estat de la Seguretat Social, Octavio Granado qui reconeixia recentment que l’increment de l’SMI de 2019 havia disparat l’economia submergida.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.