“Passió per la Setmana Santa”, nou llibre de Fra Valentí

Passió per la Setmana Santa és el títol del nou llibre del caputxí manresà Fra Valentí Serra  que ens pot ajudar a descobrir allò més essencial que caldria saber entorn del fet de la Passió de Nostre Senyor Jesucrist a través de la descripció de les principals tradicions populars i religioses articulades entorn de la Setmana Santa a Catalunya –des del diumenge de Rams fins a Pasqua– dedicant l’autor una particular atenció al Viacrucis, a les representacions dramatitzades de la Passió, a les processons, a les plantes remeieres vinculades a la Setmana Santa i als plats propis de la cuina catalana per aquests dies tan especials.

En la primera part del llibre s’analitza el fet històric de la Passió de Crist on es presenten, de manera ordenada, les nombroses dades sobre les execucions i crucifixions en el món romà que es troben disperses en les fonts clàssiques, en estudis d’història antiga i en els resultats de recerques mèdiques i bíbliques sobre Passió de Jesucrist. El llibre també aporta una relació de les principals devocions i relíquies conservades a Catalunya.

De les nombroses tradicions entorn de la Setmana Santa tractades en el llibre esmentem el salpàs.

Fra Valentí ens explica que, fins no fa massa anys, a casa nostra, a partir del Dimecres Sant, i sobretot durant els primers dies del temps pasqual, es procedia a la benedicció de les cases amb aigua i sal. El sacerdot, acompanyat d’un escolà que duia la cistella per acaptar, passava per les masies de la demarcació parroquial a beneir la llinda de les portes.

L’origen d’aquest costum religiós es remunta, molt llunyanament, al record de la sang que fou aspergida a la llinda dels portals dels hebreus per tal d’alliberar-se dels efectes de les plagues d’Egipte.

Per a dur a terme la celebració del salpàs, a cada llar hi havia a punt un càntir amb aigua –preferentment de vidre– i un plat amb sal amb una candela –beneïda el dia de la candelera—posada dreta al mig, i encesa. El sacerdot procedia a la benedicció segons les oracions del Ritual efectuant la barreja d’aigua i sal dins del salpasser per aspergir la llinda de les portes de la casa i, també, l’entrada als corrals del bestiar.

En alguns indrets, encara avui, es percep el desgast de les dovelles dels portals degut a l’impacte corrosiu de la sal. Les famílies dels masos guardaven el càntir d’aigua beneïda per omplir durant l’any les piques beneiteres de les estances per persignar-se en començar i acabar el dia; mentre que la sal era donada al bestiar per tal de protegir-lo de possibles malalties.

Acabada la cerimònia del salpàs, a més de l’esmorzar que oferien al sacerdot i a l’escolà, aquelles cases pairals proveïdes amb més recursos, tenien el costum de posar en el cistell d’acaptar una dotzena d’ous i altres queviures i vitualles, com ara embotits, confitura, formatge i fruita seca.

Coberta del llibre

Presentació del llibre

La presentació del llibre Passió per la Setmana Santa. Festes i tradicions tindrà lloc al Santuari barceloní de L’Ajuda (c. St. Pere Més Baix, 18 – caputxins ) el dimecres 29 de març, a les 19 h., amb les intervencions de l’autor, de la catedràtica d’Història Moderna a la Universitat de Barcelona, Dra. Maria Àngels Pérez-Samper i de l’expert folklorista Amadeu Carbó i Martorell.

Fra Valentí ens explica que, fins no fa massa anys, a casa nostra, a partir del Dimecres Sant, i sobretot durant els primers dies del temps pasqual, es procedia a la benedicció de les cases amb aigua i sal Share on X

 

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.