Més del 60% dels ciutadans reclamen mesures més enèrgiques contra la Covid-19.

Ho diu l’última enquesta del CIS: el 59,2% de la població considera que caldria haver pres mesures més estrictes, mentre que el 25,8% considera que han estat adequades i necessàries les adoptades. Un 2,1% considera que no calia adoptar mesures que limitin les llibertats. Cal considerar a més que a l’enquesta del CIS un de cada 5 afirma que els confinaments i restriccions li han produït molts o bastants problemes laborals greus, com acomiadaments, ERTO, etcètera. Però és que a més el 13% no contesten o responen que no tenen informació suficient, el que significa que dels ciutadans que han contestat prop del 65% demanen unes majors restriccions, que Salvador Illa i Alba Vergés ja han dit que de cap manera les aplicaran. Xoquen així dos punts de vista confrontats: la gran majoria de la població, que vol més seguretat en la lluita contra la Covid-19, i Vergés i Illa que volen eleccions el 14 de febrer.

La posició dels polítics socialistes i d’ERC és arriscada perquè juguen la carta que les pròximes setmanes no produirà un col·lapse del sistema hospitalari, fet que podem observar si es dóna o no a partir de mitjans d’aquest mes de gener. Si això succeeix, aleshores s’haurà perdut un temps preciós i la bola de neu de la Covid-19 haurà crescut molt i l’esforç per aturar-la serà encara més gran. El risc que això es produeixi ve augmentat a causa de la nova mutació britànica, molt més contagiosa, que ja circula entre nosaltres.

👉 ¡Uneix-te al nostre grup de Facebook de Converses a Catalunya!

Comentem entre tots les notícies de Catalunya per a estar informats.
Podreu consultar totes les claus del dia!

El blog de Josep Miró a Converses demana precisament el confinament sota determinades condicions que compensin adequadament el cessament de l’activitat econòmica, i explica que es disposen dels recursos econòmics suficients per adoptar aquesta mesura, que tindria com a fi provocar un xoc en la propagació de la pandèmia que permetés una més ràpida i completa recuperació, si s’adopten al mateix temps, les mesures adequades per preservar les empreses, els llocs de treball i disposar dels mecanismes de vacunació i contenció adequats. La tesi és molt concreta: o situem el nivell de contagi per sota els 50 casos cada 100.000 habitants, o viurem en una muntanya russa, que a més afectarà negativament a la vacunació, perquè a més col·lapse hospitalari, més dificultats per vacunar massivament. Cal considerar a més que els dos tipus de vacuna que ja estan autoritzats, com són de doble dosi requereixen un llarg període de tres setmanes perquè la immunització sigui efectiva, i per tant ja es donen casos de persones que han rebut la primera dosi i que malgrat tot són atacats per la SARS-CoV-2.

El fracàs de la vacunació també exigeix un replantejament a fons només possible si s’atura i es redueix la propagació del virus. Ara, el departament de Sanitat presenta com un èxit que ja s’assoleixin les 20.000 setmanals, quan necessitem assolir les 22.000 diàries per arribar a l’estiu en condicions  de garantir un cert control.

També ara, Aragonès reclama a l’estat ajuts directes a les empreses i emfatitza que “hauríem d’anar a un model europeu d’ajuts per un 70% o un 80% de la facturació”. Cal preguntar-li al vicepresident del govern per què aquest acudit tan intel·ligent no li va passar pel cap a ERC quan negociava fa poques setmanes els pressupostos de l’estat i per què no ho va introduir com a condició per donar-li el seu suport.

Hi ha la idea generalitzada que la falta d’eficàcia dels que ens governen aquí i a Madrid és el problema més gran. És cert, però n’hi ha un altre que encara ho és més: la convicció que tenen, i les declaracions d’Aragonès ho constaten una vegada més, que som ximples i que poden dir el que convingui en cada moment confiant que la nostra memòria no és superior a la d’un peix, i al cap d’uns instants ens desapareixerà tot record del que ens havien dit, com els famosos 13.000 punts de vacunació que ens va garantir Sánchez.

Estàs d'acord que Salvador Illa abandoni el Ministeri de Sanitat en plena pandèmia?

Loading ... Loading ...

 

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Menú