Madrid: panorama electoral segons les enquestes al començament de la campanya electoral

Les tres últimes enquestes que situen l’escenari a l’inici oficial de campanya electoral, perquè la real fa setmanes que dura, mostra el que sembla una clara victòria d’Ayuso i la formació de govern amb la col·laboració de Vox. La majoria d’aquests dos partits se situa entre els 72 i els 76 escons, clarament per sobre de la majoria absoluta que està en 68. Aquest seria el resum principal.

Caldria afegir que Cs en cap dels tres casos obté el 5% necessari per assolir representació parlamentària, si bé en una de les tres enquestes, la d’NC Report, es queda a només 2 dècimes, mentre en les altres dues, la de GAD 3 i Amalgama, se situa a una distància de 2 punts, que sembla inabastable. El que és clar és que l’efecte d’Edmundo Bal no s’ha fet perceptible.

Ayuso millora els seus resultats en relació amb enquestes anteriors i se situa entre els 61 i 64 escons. Per la seva franja alta, el PP, estaria només a 4 de la majoria absoluta. En tots els casos Vox depassa amb claredat el límit del 5% i se situa entre 11 i 12 diputats, el que li dóna un terra electoral que sembla sòlid; te un gruix de votant fidel que no marxarà al PP.

En l’altre bloc, l’efecte Sánchez de moment tampoc registra cap impacte, ni modifica significativament els resultats, perquè els socialistes se situen entre 31 i 35 diputats. Hi ha per tant el risc que el PP els dobli en nombre d’escons. Más Madrid no només aguanta bé el que semblava una estrebada inicial del PSOE, sinó que manté una clara distància, de fet la doble, amb Pablo Iglesias. Els d’Errejón assolirien entre 18 i 20 diputats, mentre que els d’Iglesias romandrien entre els 9 i 12. Hauria salvat els mobles de la desaparició, però se situaria a la cua dels partits amb representació parlamentària, a una significativa distància dels altres. De moment no sembla haver-hi altre efecte que el de la candidata Ayuso.

Ara cal veure com es desplega la campanya i si es modifica aquesta fotografia de sortida.

Observant les transferències de vot entre blocs, dreta-esquerra, no hi ha pràcticament desplaçament de vot dels partits de la dreta vers als de l’esquerra, excepte en el cas de Cs que destina un 5% dels seus votants a Más Madrid, un 2% al PSOE i un 2% a UP. És clar que el gruix d’aquesta formació, el 44% dels vots obtinguts a les anteriors eleccions, ara afavoririen el PP.

Sí que hi ha transferència de vot des de l’esquerra a la dreta, sobretot dirigida al PP que s’endú 4 punts del PSOE, 5 del UP i 4 de Más Madrid. Amb aquesta matriu de transferències sembla clar que la tendència confirma la victòria d’Ayuso.

Queda un gruix important d’indecisos. Ho són un 26% dels que van votar PSOE, un 32% dels ho van fer per Cs, el 20% dels que van votar Más Madrid, l’11% que van votar PP i el 8% que es van decidir per Vox. Per tant, hi ha un gruix important encara de més de 600.000 votants per decidir el seu vot. Però, és evident que tots aquests no ho faran i molts formaran part de l’abstenció d’aquestes eleccions.

👉 ¡Uneix-te al nostre grup de Facebook de Converses a Catalunya!

Comentem entre tots les notícies de Catalunya per a estar informats.
Podreu consultar totes les claus del dia!

En tot cas, també aquestes transferències de vots assenyalen una major indecisió entre els votants de l’esquerra que entre els de la dreta. Especialment en el cas del PSOE que només recull de moment la meitat dels vots dels que van depositar la papereta al seu favor en les eleccions anteriors en les que van ser guanyadors.

Les tres últimes enquestes que situen l’escenari a l’inici oficial de campanya electoral, perquè la real fa setmanes que dura, mostra el que sembla una clara victòria d’Ayuso i la formació de govern amb la col·laboració de Vox. Click To Tweet

Ada Colau ha abandonat el seu compte de Twitter perquè rebia un excés de crítiques?

Loading ... Loading ...
Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Menú