Madrid: Resultats de totes les enquestes en la recta final

A partir d’avui ja no es podran fer públics més resultats d’enquestes i, per tant, té un especial interès conèixer la fotografia del moment en el qual estem.

La millor manera de fer-ho és acudint a dos treballs publicats, un a La Vanguardia per Carles Castro, i un altre a El País de Kiko Llaneras, i que establien els valors mitjans de totes les enquestes fetes fins al 23 d’abril, i que incorporaven per tant l’estranya enquesta del CIS.

En principi els dos treballs haurien de donar resultats iguals. És així, però amb algun lleuger matís. Coincideixen en la xifra del PP (59 escons), Más Madrid (20 escons), i Cs (sense representació). I presenten lleugeres diferències amb Vox (12-13 escons), PSOE (34-33 escons), i es fa més gran la discrepància en el cas d’UP a qui li assignen d’11 o 9 escons. Aquesta seria la fotografia fins al 23 d’abril.

Amb posterioritat s’han fet dues enquestes més: una d’Ipsos, amb un treball de camp fet entre el 22 i el 25 d’abirl, i un altre de GAD 3, del 23 al 26 d’abril. Les diferències entre aquestes dues enquestes són significatives i afecten sobretot al PP. GAD 3 li atorga entre 62-63 escons, mentre que Ipsos només n’hi assigna 51. Aquesta notòria diferència és deguda al fet que aquesta enquesta sí que dóna representació a Cs, amb 8 diputats.

Quedem-nos ara al partit d’Ayuso. Si fem cas a les xifres més freqüents, tindríem que aquesta opció se situaria entorn dels 60 escons amb possibilitat de més. Però hi hauria la nota discrepant d’Ipsos, que reduiria molt aquest avantatge. En realitat aquesta última enquesta estaria donant un resultat al PP pràcticament calcat al del CIS, que era el sondeig més diferent de tots els realitzats des del 22 de març, que situaven el percentatge de vot del PP entre el 39 i el 42%, mentre que el CIS li atorgava només 36,7%.

En el cas del PSOE no hi ha diferències de significació entre les dues últimes enquestes esmentades. Obté entre 27 i 29 diputats i si ho comparem amb els que donen la mitjana de totes les enquestes anteriors, constatarem, que s’ha produït després dels últims conflictes una clara tendència al decreixement de la intenció de vot. Per tant, tota la qüestió de les amenaces i del cordó sanitari, i totes aquestes polèmiques haurien perjudicat Gabilondo en lloc de beneficiar-lo.

El tercer partit en competició, Más Madrid, obté un resultat pràcticament igual en les mitjanes indicades i a GAD3, entre 20 i 21 escons. Aquí Ipsos torna a diferir i li dóna 4 escons més, fins als 25. Assenyalaria un hipotètic traspàs de vots del PSOE en la direcció del partit d’Errejón. Vox se situa en el conjunt de les mitjanes d’enquesta de GAD 3 i Ipsos, entre 12 i 15 escons, si bé la tendència assenyalaria que aquests últims dies millora el seu resultat, perquè les previsions més altes corresponen a les últimes dates del treball de camp.

Finalment el partit d’Iglesias es mou en la mateixa seqüència que s’ha produït al llarg de tota la campanya, i el que varia és la font, i no el moment que es fa l’enquesta. En definitiva, entre 9 i 11 diputats seria el resultat, si bé IPSOS assenyala aquesta xifra com a sostre i dóna com a més probable 8 escons. En el ventall que considera aquest sondeig, admet la hipòtesi que UP no arribi a treure’n cap.

Creus que els partits polítics han de practicar cordons sanitaris contra altres partits amb representació parlamentària?

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.