Llibre: Girona sota el”resistir” i el “no passaran”, de Pere Joan Sureda i Canals

L’autor, després de l’assassinat a l’agost de 1936 del seu pare Pedro Sureda Corominas, que narra en un impactant primer llibre: Del bressol a la cuneta, naixia el gener de 1937 a Santa Eugenia de Ter. El seu pare està inclòs a la Causa de Beatificació dels màrtirs de la Federació de Joves Cristians de Catalunya.

En tres toms en homenatge a Girona, el seu fill relata l’angoixant vida a rereguarda durant els trenta mesos que van des del 20 de juliol de 1936 fins al 10 de febrer de 1939, narrada pels seus protagonistes, documentada per la premsa local i analitzada per publicacions de tots dos bàndols.

El seu primer volum “Girona sota els Comitès” abraça des de la seva creació per Companys fins a la seva dissolució per Tarradellas a l’octubre de 1936, traspassant les seves funcions i dirigents a un Consell revolucionari.

En el seu segon llibre “Girona sota el Consell Municipal Revolucionari” prossegueix narrant els successos fins al 15 de juny de 1937 en què després de la caiguda dels anarquistes i el P.O.U.M, ocupen el poder E.R.C. i el P.S.U.C.

En aquest el seu tercer llibre, “Girona sota el “resistir” i el “no passaran” tracta de la pèrdua del poder polític per la Generalitat, que passa a ser detentat pel Govern central de Negrín instal·lat a Barcelona i controlat pels comunistes, fins a la seva desbandada a França.

L’autor narra sense amargor ni revengismes la tragèdia viscuda a la seva família i a les dels milers de catalans assassinats sota el poder revolucionari.

El pròleg del professor José María Alsina Roca, Rector Emèrit de la Universitat Abad Oliva de Barcelona, que presentarà el llibre, justifica la seva actualitat, concloent amb aquest lluminós judici: “Avui es considera un llast de la nostra història el més valuós que va configurar la vida personal, familiar o col·lectiva dels nostres avantpassats, impregnada de fe cristiana, que va configurar una comunitat de pobles de la mateixa llengua i la mateixa fe, que ha resistit tants intents secularitzadors durant el segle XIX i que ha donat un testimoni martirial únic, admirable i nombrós, reconegut per l’Església, en la persecució del 36.”

Es podran adquirir exemplars del nou llibre a la llibreria Balmes

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

No s'ha trobat cap resultat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.