crisi catalana

L’independentisme sí que ha causat dany econòmic

La dinàmica per la independència que té el seu esclat en la segona meitat del 2017, sí que ha causat un dany econòmic, si ens atenim a l’últim informe del Servei d’Estudis del BBVA. En concret aquest treball estima que l’economia espanyola va patir un impacte negatiu del 0,13% en el seu potencial de creixement el 2018, i d’un 0,07% l’any següent com conseqüència de la crisi catalana.

En conjunt, per tant, dues dècimes del PIB espanyol. Naturalment l’impacte sobre l’economia catalana que és qui enregistre l’epicentre del problema, és molt més gran i pot haver representat en l’agregat dels dos anys una minva del 0,5 o 0,6% del PIB català, el que va tenir una traducció en una menor capacitat de generar llocs de treball. Aquella dinàmica sembla haver-se frenat, però és evident que noves incidències poden tornar-la a desencadenar. El problema ara seria que plouria sobre mullat donat que com és sabut les previsions per al 2020 són d’un creixement modest que se situarà entorn de l’1,6% del PIB.

El resultat serà una reducció molt moderada de l’atur que continuarà amb xifres molt altes, i ja fa més d’una dècada que estem instal·lat en elles, amb el que això significa de deteriorament profund del nostre capital humà.

A aquesta circumstància de menor creixement s’hi afegeixen els increments impositius que vol aplicar la Generalitat que es combinaran amb els que prepara el nou Govern Sánchez, creant una sobtada pressió fiscal que pot tenir conseqüències sobre l’activitat econòmica. En aquesta línia, l’esmentat informe del BBVA assenyala que com a conseqüència de l’augment del Salari Mínim Interprofessional es van perdre o deixar de crear, perquè és un agregat d’aquests dos factors, 45.000 llocs de treball. Possiblement la nova pujada anunciada per Sánchez serà molt menor que la precedent, i per tant el seu impacte més modest, però faria bé el govern català d’asseure’s una estona i sumar tots els factors desfavorables propis i aliens, que poden castigar a l’economia catalana, i actuar en conseqüència.

L’economia espanyola va patir un impacte negatiu del 0,13% en el seu potencial de creixement el 2018, i d’un 0,07% l’any següent com conseqüència de la crisi catalana Click To Tweet
Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Menú