L’Hospital Sant Joan de Déu va inaugurar noves instal·lacions de la seva Unitat de Recerca en Càncer Infantil

El SJD Pediatric Cancer Center Barcelona (PCCB) de l’Hospital Sant Joan de Déu va inaugurar el passat 25 de maig les noves instal·lacions de la seva Unitat de Recerca en Càncer Infantil – CaixaResearch, l’única que es dedica exclusivament a l’oncologia pediàtrica.

El nou espai ha estat subvencionat per la Fundació “la Caixa” amb 3 milions d’euros, i altres aportacions realitzades per famílies de pacients i altres entitats de la societat civil mitjançant l’organització d’iniciatives diverses.

El nou equipament disposa d’una superfície de 1.112 metres quadrats i integra dos espais diferenciats: d’una banda, un laboratori per al diagnòstic molecular i, d’una altra, un destinat específicament a la recerca.

“En un principi l’estudi molecular del tumor només es feia en casos molt concrets i més per temes de recerca que no pas d’assistència. Actualment, però, es fa en tots els casos per què el diagnòstic molecular del tumor és imprescindible per poder pronosticar la seva evolució i determinar quin és el tractament més adequat que s’ha de donar a l’infant, el que es coneix com a medicina de precisió o personalitzada. Forma part del tractament estàndard”, destaca Jaume Mora, director científic del PCCB.

Al laboratori de recerca, un equip de 50 investigadors es dediquen a l’estudi d’un ampli ventall de tumors del desenvolupament: neuroblastoma; medul·loblastoma; retinoblastoma; sarcoma d’Ewing; glioma difús de tronc cerebral o DIPG; glioma d’alt grau pediàtric; rabdomiosarcoma;
osteosarcoma; leucèmies; tumors vasculars; histiocitosis i gliomes de baix grau.

Un laboratori creat fa 20 anys gràcies a donacions de la societat civil

La inauguració de les noves instal·lacions té lloc justament quan es compleixen 20 anys de la
creació d’aquest laboratori que es va posar en marxa l’any 2003 i va créixer gràcies a les donacions de la societat civil.

“La recerca dels tumors del desenvolupament es va finançar gràcies a la filantropia – explica Jaume Mora, impulsor i director del laboratori– En aquells anys, a Espanya no hi havia tradició de buscar donants per a la recerca. Nosaltres vam començar a fer-ho perquè l’oncologia pediàtrica, com moltes altres malalties minoritàries, suscita poc interès per part de la indústria i atreu poques ajudes públiques. Vam començar a picar portes, a explicar per què era necessari i ara ja és una pràctica habitual”.

Va ser així, mitjançant donacions de la societat civil, com el Laboratori d’Oncologia infantil de
l’Hospital Sant Joan de Déu ha crescut exponencialment al llarg de les dues darreres dècades. Actualment, el 75% dels més de tres milions d’euros que es destinen cada any a la recerca pediàtrica a l’Hospital Sant Joan de Déu, i que han permès obrir més d’una desena de línies de recerca, provenen de donacions de la societat civil.

Avenços claus en dues dècades del laboratori

Alguns dels treballs de recerca que, al llarg de les dues últimes dècades, han dut a terme els
investigadors del Laboratori d’Oncologia Infantil de l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona han
aconseguit millorar el diagnòstic d’alguns càncers i personalitzar el seu tractament.

A la pràctica, aquests avenços han permès que alguns infants puguin ser tractats amb èxit sense necessitat de quimioteràpia i d’altres, els que presenten tumors molt agressius, amb teràpies molt personalitzades i dirigides a les alteracions moleculars específiques del tumor.

Un banc de tumors pediàtrics molt preuat per a la recerca

Els investigadors del Laboratori d’Oncologia Infantil disposen, per als seus treballs de recerca,
del banc de tumors pediàtrics més gran d’Espanya. Des de fa quinze anys, i arran de la
col·laboració entre oncòlegs, cirurgians i patòlegs el Servei d’Anatomia Patològica recull, de
manera sistemàtica, totes les mostres del tumor que s’extreuen als pacients al llarg de la seva
malaltia.

Ho fa amb dues finalitats: d’una banda, poder oferir als pacients un diagnòstic molecular i un tractament personalitzat; i, d’una altra, per avançar en la recerca dels tumors del desenvolupament posant-les a disposició d’investigadors d’arreu del món.

En l’actualitat el banc de tumors de l’Hospital Sant Joan de Déu compta ja amb més de 4.200
mostres de tumors. A banda d’aquestes mostres, que es conserven congelades, el Biobanc compta amb mostres fixades amb parafina, així com ADN i ARN. A més, en el cas de més de 700 tumors, s’han pogut criopreservar mostres per poder realitzar cultius de cèl·lules tumorals.

Creus que Collboni, amb els seus 10 regidors, pot fer el govern que Barcelona necessita?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.