L’Ajuntament de Barcelona rebutja l’homenatge al Floquet de Neu

Fa un parell de mesos el Versió RAC1 de Toni Clapés va donar a conèixer una iniciativa particular que pretenia aconseguir que l’Ajuntament de Barcelona fes un homenatge al Floquet de Neu 18 anys després de la seva mort.

Un restaurador de Barcelona, l’Eduardo Bare, va tirar endavant una proposta d’homenatge, que ja aplega 35.000 signatures a la plataforma Change.org, on demanava algun tipus de reconeixement al goril·la albí, com a símbol de Barcelona. De fet, diversos governs municipals s’havien compromès d’una manera o altra a fer un homenatge al Floquet en forma d’estàtua, placa o carrer, però cap d’aquestes propostes ha fructificat.

A la iniciativa de l’Eduardo Bare s’hi va sumar una empresa de tecnologia que proposava una mena d’escultura robòtica del Floquet que pogués interactuar amb els visitants del zoo . Més enllà de si aquesta era la millor opció, el què ha sorprès els seus impulsors són els arguments de l’Ajuntament de Barcelona per tombar la proposta.

Malgrat que la figura de Floquet de Neu pugui resultar amable i despertar la nostra empatia, al capdavall fou el resultat del colonialisme a Guinea Equatorial

En la seva carta de resposta, l’Ajuntament d’Ada Colau diu que “malgrat la figura de Floquet de Neu pugui resultar amable i despertar la nostra empatia, al capdavall fou el resultat del colonialisme a la Guinea Equatorial”. El Versió RAC1 ha volgut saber l’opinió del fill del descobridor del Floquet, Oriol Sabater.

Sento perplexitat total i no entenc absolutament res. L’Ajuntament no ha tingut ni la delicadesa d’escoltar la proposta. És absolutament kafkià

Oriol Sabater es pregunta “què té a veure el colonialisme espanyol amb el Floquet”, i nega que al zoo ja hi hagi un espai dedicat al goril·la albí, tal com argumenta l’Ajuntament.

Què té a veure el colonialisme espanyol amb el Floquet? És que no ho entenc. L’Ajuntament diu que dins el zoo ja hi ha un espai Goril·les amb un espai del Floquet. Això és fals

Sabater creu que aquesta decisió va en la línia de “tancar el zoo i esborrar tot el seu record”.

L’Ajuntament té interès en tancar el Zoo i esborrar tot el seu record i de totes les tasques d’investigació i recerca. Molesta i no agrada. No volen que es recordi el Floquet. És incomprensible

A continuació reproduïm la carta íntegra de resposta de l’Ajuntament de Barcelona:

Benvolgut Francesc Tárraga,

Com saps, el passat 23 de febrer es va celebrar un Ple del Consell Assessor d’Art Públic en el qual es va veure i es va debatre la vostra proposta d’escultura en homenatge a Floquet de Neu. Tot seguit passo a traslladar-te les consideracions i l’acord del Consell:

La reflexió central del Ple entorn aquesta qüestió i que sustenta la decisió que es va prendre és que malgrat la figura de Floquet de Neu pugui resultar amable i despertar la nostra empatia, al capdavall fou el resultat del colonialisme a la Guinea Equatorial.

No es tractaria tant de rebutjar l’homenatge al primat com del fet que aquest homenatge no hauria d’amagar les contradiccions que la figura de Floquet de Neu incorpora: alhora vestigi d’un sistema colonial que rebutgem però vinculat a la memòria sentimental de molts barcelonins.

Es per això que el Consell no troba adequada la proposta d’homenatge que es planteja. Considera així mateix que la proposta presentada sembla més adequada per un espai escenogràfic que, pròpiament, un projecte d’art públic.

Per tot l’anterior, el Consell rebutja col·locar a l’espai públic de Barcelona l’escultura en homenatge a Floquet de Neu proposada per Aquí Houston i així es comunicarà a l’empresa.

No obstant, el Ple continuarà reflexionant entorn un possible homenatge a Floquet de Neu. Un homenatge però que no hauria d’amagar les contradiccions més amunt referides. Val a dir en tot cas que a l’interior del Zoo de Barcelona existeix un Espai Goril·les -dins del qual Floquet de Neu hi té un racó destacat- dedicat promoure el coneixement d’aquests primats i la necessitat de respectar-los i de protegir els seus hàbitats naturals. Igualment, la Fundació Barcelona Zoo atorga anualment la beca Floquet de Neu, i el Consell considera que una beca destinada a potenciar els projectes de recerca sobre els primats és una manera molt adient d’homenatjar al goril·la albí.

Font: Rac1

Et preocupa que pugui haver-hi una guerra nuclear per Ucraïna?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

No s'ha trobat cap resultat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.