El prestigiós servei d’estudis Funcas en el seu últim Panel de Previsions, informa que la majoria de les anàlisis parteixen de la hipòtesi que al juny s’haurà vacunat a Espanya entre el 30% i el 45% de la població, en lloc del 70% que sostenen Sánchez i Salvador Illa. Aquestes estimacions són coincidents plenament amb les realitzades per Converses a Catalunya. Segons aquelles mateixes estimacions, la xifra del 70% no s’assolirà fins a final d’any.
El resultat és evident. L’estiu en aquestes condicions difícilment es podrà salvar perquè hi haurà millora, però ni molt menys garanties de seguretat suficients per parlar d’una normalització raonable.
Tot plegat enterboleix la previsió econòmica per enguany. Ja no està tan clar que el rebot del PIB sigui important. De moment, Funcas el situa tan sols en un 6,3% i, per tant, lluny d’absorbir la pèrdua de l’11,2% que es va produir el 2020. Aquesta minoració és conseqüència del modest creixement del primer trimestre que només serà del 0,5% en termes intertrimestrals. Però la represa posterior, amb creixements que van del 2% al 3%, pot quedar afectada i tornar a reduir-se per la combinació de dos factors que estan ja molt presents:
Un, el ja apuntat del retard en la vacunació. L’altre és que, com admet a hores d’ara el Dr. Simón, es preveu que al mes de març la variant britànica del coronavirus tindrà ja una difusió que s’acostarà a la meitat dels casos. Cal recordar que el seu caràcter molt més contagiós està fent que mitja Europa es replantegi fins i tot l’ús de mascaretes per concentrar-se en les més eficaces, les FFP2. Més lluny encara, i amb molta més incertesa, hi ha en l’horitzó les dues altres mutacions, la sud-africana i la brasilera, que podrien presentar resistència als efectes de la vacunació, i això encara complicaria més el panorama. La possibilitat que aquestes modificacions es facin presents està en funció de la velocitat de reproducció del coronavirus i, per tant, correspon a la vacuna la capacitat de reduir-lo en la mesura que es multiplica la població immunitzada.
El panorama en aquest moment en el cas concret de Catalunya, del qual haurà de passar comptes, com del conjunt d’Espanya, Salvador Illa no és bo. S’ha reduït la velocitat de propagació, però continua a l’alça. Podria ser que arribéssim al màxim aquest mateix mes de gener, s’iniciés un descens moderat, però segons en quines condicions es produeixi, al mes de març esclati una quarta onada.
L’OMS determina que els indicadors han d’assenyalar menys d’un 5% de casos positius en els tests efectuats, un risc de rebrot menor de 100 i una RO (la capacitat de contagi) inferior a 1. Doncs bé, a Catalunya estem en relació amb la primera xifra, la dels positius, a un 8,63%, el rebrot està en els 637, i la RO a 1,07. Males notícies, per tant.
Més informació sobre el coronavirus a ESPECIAL CORONAVIRUS