Les greus conseqüències de prorrogar el pressupost de la Generalitat per segon any consecutiu

Els partits polítics i sobretot els mitjans de comunicació, i els ciutadans no semblen valorar prou la gravetat del fet que significa que la Generalitat continuï per segon any consecutiu amb els pressupostos prorrogats. En realitat, aquest fet desvirtua tot el plantejament pressupostari, donat que el concepte de pròrroga no significarà que es mantinguin idèntiques les partides corresponents al pressupost inicial del 2017, sinó que aquest es veurà per llei forçat a importants desviacions.

L’afectació més gran serà conseqüència dels increments salarials i de plantilla acordats per la Generalitat, que poden representar una xifra tan important com el valor del 10% del pressupost del 2017. Naturalment, aquesta alça es traduirà en retallades de la mateixa proporció a la resta de partides. Les tres més afectades seran lògicament les inversions, que tornaran a davallar, les subvencions, que ja estan molt afectades per la prorroga de l’any passat i que ara tornaran a reduir-se, i el capítol de compra de béns i serveis. Parlant en plata i en relació a aquest últim, el que farà la Generalitat serà allargar al màxim el termini de pagament de les factures dels seus proveïdors i es reactivarà així la pràctica perversa de finançar la Generalitat a expenses d’aquells a qui els compren productes o els presten serveis.

Això representarà que per exemple el departament d’Educació disposarà de més professorat, cosa que és positiva, però alhora la despesa que podran fer a l’escola amb equipaments, instal·lacions, inversió nova, despesa corrent, es veurà reduïda. Exagerant diguem que hi haurà més professors i menys pissarres, és a dir, ordinadors. Un dels departaments més afectats serà el de Sanitat, que és el gran consumidor. Si ara ja té problemes i les conseqüències es fan sentir en llistes d’espera i congestió als centres hospitalaris, aquests problemes es multiplicaran el 2019.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.