Les energies renovables, una implantació segura, però lenta

Els combustibles fòssils estan massa arrelats al consum actual i les energies renovables són massa costoses o poc pràctiques. Segons l’Agència Internacional d’Energia (AIE), la quota d’energia mundial proporcionada per les energies renovables, amb un 14% el 2012, augmentarà molt lleugerament entre ara i el 2040, arribant només al 19% d’augment. Aquestes previsions es van veure superades fins assolir el doble dels que preveia aquest organisme.

Les noves formes d’energia tenen un procés d’adaptació

Inicialment, qualsevol nova forma d’energia opera en desavantatge, ja que les xarxes de producció, transformació i distribució estan condicionades per l’energia predominant. En el cas actual, el petroli. Perquè aquest tipus d’energies es converteixin en les líders s’ha de duplicar la infraestructura que, en general, comporta moltes dècades de canvi.

Un exemple sobre els canvis de les fonts d’energia és el que exposa en Vaclav Smil de la Universitat de Manitoba, a la revista Scientific American: “es va tardar més de 50 anys per reemplaçar el carbó de la fusta, i el mateix amb el petroli, més de 50 anys perquè el petroli substituís al carbó”. Segons Smil, el canvi de combustibles fòssils a les energies renovables no és gaire probable que es produeixi molt més ràpid.

D’altra banda, però, la creixent preocupació pel canvi climàtic està provocant que els controls sobre el diòxid de carboni i altres gasos que produeixen l’efecte hivernacle siguin cada vegada més estrictes. A més, les contínues innovacions tecnològiques de les energies renovables i l’acceleració de la seva instal·lació provoca que el seu preu baixi.

La majoria de científics asseguren que cada vegada seran majors les sequeres, onades de calor, huracans, tifons i altres desastres. Per això, es demanarà als governs que imposin restriccions encara més estrictes sobre les emissions de carbó i per accelerar la instal•lació d’energies renovables.

En bon camí per normalitzar l’ús de les energies renovables

La Unió Europea (UE) segueix en el camí adequat per arribar a disminuir les emissions de gasos un 20% des del 1990 al 2020, juntament amb l’increment d’un 20% de l’energia obtinguda a través d’energies renovables. Un exemple és els Estats Units: s’estima que durant els pròxims deu anys aquest país s’estalviarà 12 mil milions de barrils de cru gràcies a les normes que ha establert el govern sobre l’eficiència del combustible pels vehicles.

D’altra banda, s’estan produint augments constants en l’eficiència dels sistemes eòlics i solars, a més dels estalvis aconseguits gràcies a la producció a gran escala. Aquest fet està provocant que mundialment s’estiguin abaixant els preus de les energies renovables. El Deutsche Bank, per exemple, informa que els costos totals produïts per les principals empreses xineses d’energia solar ha disminuït un 62% en els últims anys. L’any 2011 el cost era d’1,31 dòlars per watt i, l’any 2014, ja era de 0,50 dòlars per watt.

La nova font d’energia elèctrica

El canvi de normatives i preus de les energies renovables, segons l’analista d’energia del Financial Times, Nick Butler, són “un avís anticipat d’un desenvolupament revolucionari”. La transició entre els combustibles fòssils i les energies renovables no serà d’avui a demà, però sí que, a mitjans de segle, les energies renovables seran ja la principal font d’energia elèctrica. El carbó ja té els dies comptats. Empresaris i ciutadans ja comencen a apostar pel triomf de les energies renovables.

 

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

No s'ha trobat cap resultat.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Menú