L’edat i el sexe sí que compten: El 95% dels morts tenen més de 60 anys, i els homes doblen a les dones

El doctor Simón, màxim responsable tècnic de la política seguida contra l’epidèmia, no deixa de sorprendre cada dia en els seus intents de justificar l’injustificable. Ara, després d’haver-se vist obligat a presentar les dades d’afectació per edats, i davant la mortalitat de les persones de més edat, ha afirmat en la roda de premsa de dilluns 23 que, si bé és cert que hi ha una letalitat més gran, en realitat aquesta respon a la que més o menys correspon a cada grup d’edat. O sigui, que estadísticament ja tocava i entra dins del normal.

Davant d’aquesta visió, que només pot comportar més errors, cal afirmar que les xifres no indiquen cap “normalitat”.

Primer, perquè la causa d’aquestes grans baixes obeeix a l’onada que s’ha generat en les residències de gent gran, en estar totalment desproveïdes del més mínim pla de contingència ni previsió, tot i que les dades d’Itàlia, que actua com a precedent, ja mostraven quin era el grup de risc.

Segon, perquè una cosa és morir per causes vinculades a l’edat, i una altra a causa d’una malaltia infecciosa. Si s’haguessin efectuat els tests des del principi en les residències, per acotar els focus, si s’hagués traslladat a les persones contagiades per evitar que el confinament en poc espai fes estralls, si s’hagués disposat de mitjans profilàctics necessaris, els contagiats haurien estat molt menys. Recordem que fins ara, l’únic pla de contingència que ha anticipat el govern és sobre la violència de gènere. Com en les manifestacions del 8 de març, segueix primant la ideologia.

Les dades a 22 de març assenyalen aquesta realitat:

4.618 hospitalitzats tenen 60 anys o més, sobre un total de 6.814. Això significa el 67’77% del total dels hospitalitzats. En relació als morts, la proporció és molt més gran. Del total de 805 morts, ni més ni menys que 768 corresponen a majors de 60 anys, el 95%. Això és un escàndol i agreuja encara més la intencionalitat de les declaracions del doctor Simón dirigides a relativitzar el dany que s’està cometent! És més, una de les causes fonamentals de la gran diferència de mortalitat entre Alemanya i Espanya és que allà la majoria d’afectats són més joves i en conseqüència la letalitat resulta molt més escassa. Amb 150.000 test de prova d’infecció a la setmana, Alemanya ha evitat l’estrall sobre les persones de més edat que, a Espanya, malgrat tot continuen sense ser una prioritat per al govern.

El Covid-19 mata sobretot a partir dels 70 anys. La letalitat és del 5’24% entre els majors de 69 anys, i del 17’91% entre els que tenen 80 anys i més, mentre que per als menors de 59 és inferior al 0’5%, en línia amb els resultats alemanys. Si no volem que creixin els morts cal protegir a la gent gran.

El 95% dels morts tenen més de 60 anys, i els homes doblen a les dones Click To Tweet

La bretxa de gènere

També hi ha una evident bretxa de gènere, atès que el Covid19 és més letal per als homes, un aspecte que ni Simón ni Sánchez han abordat mai. En totes les franges d’edat, excepte en la de 10 a 19 anys, és clarament superior en els homes.

El factor de multiplicació és:

EdatFactor multiplicador
Entre 20 i 29 anysx 5
Entre 30 i 39 anysx 2
Entre 40 i 49 anysx 2
Entre 50 i 59 anysx 2’25
Entre 60 i 69 anysx 2’81
Entre 70 i 79 anysx 1’88
80 anys i mésx 1’61

La màxima vulnerabilitat masculina es dona entre els homes de 50 a 69 anys. Cal apuntar que la majoria d’ells és població activa.

Però aquesta divisió per tall d’edat s’ha de relativitzar per l’escàs nombre de casos que hi ha a les poblacions més joves. 4 casos són el doble de 2, però la seva significació amb un nombre tan escàs és baixa.

És per això que hem agrupat el nombre de morts en menors de 60 anys i majors. En el primer grup d’edat hi ha 13 dones i 26 homes i es manté la proporció d’1 a 2. Però és que en els majors de 59 anys hi ha 274 dones i 494 homes, aquí ja no es pot parlar de dimensions petites, i la relació segueix sent pròxima a 2, de 1’8 homes morts per cada dona.

Aquest fet s’ha d’incorporar a les actuacions de prevenció, i mereix una anàlisi detallada, donada l’elevada proporció d’afectacions entre el personal sanitari.

Més informació sobre el coronavirus a ESPECIAL CORONAVIRUS

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.