L’avenç de la dreta alternativa a Europa està marcant un canvi de cicle polític profund. En diversos països del continent, aquestes formacions no només consoliden la seva presència, sinó que ja superen en molts casos els partits tradicionals. En aquest context, els sondejos a Espanya apunten que Pedro Sánchez no podria repetir al Govern.
Alemanya: empat entre conservadors i dreta alternativa
A Alemanya, les darreres enquestes assenyalen un empat tècnic entre la coalició conservadora CDU-CSU i el partit Alternativa per a Alemanya (AfD). Aquest resultat reflecteix una millora substancial de l’AfD després de les eleccions i, al mateix temps, mostra que les negociacions per formar govern no estan beneficiant els democristians. Ambdues formacions assolirien o superarien lleugerament el 50% dels vots.
La socialdemocràcia es manté en un baix 15% i és seguida de prop per altres dues forces d’esquerra: Die Linke i l’esquerra SWB, aquesta darrera amb posicions prorusses i antiimmigració. Per la seva banda, els liberals no aconsegueixen aixecar el cap i tornen a situar-se per sota del 5%, mentre que Els Verds es mantenen estancats en un modest 11%.
Països Baixos: la dreta alternativa lidera el govern
Als Països Baixos, el Partit de la Llibertat (PVV), força majoritària del govern actual, apareix empatat en intenció de vot amb els socialistes, ambdós entorn del 29%. Tot i això, el bloc de la dreta continua dominant, amb el conservador VVD en un 25% i els partits d’inspiració cristiana, CDA i CU, sumant un 19% i un 3%, respectivament. En conjunt, el bloc de dretes i dreta alternativa arriba a la majoria parlamentària amb 76 escons.
El Regne Unit: irrupció de Reform UK
Al Regne Unit es produeix un autèntic terratrèmol polític. El partit de dreta alternativa Reform UK assoliria els 302 escons, quedant-se molt a prop de la majoria absoluta, que és en 326. Els laboristes, actualment al govern, caurien a 150 escons, mentre que els conservadors tradicionals es desplomarien fins als 78. El domini de la dreta en les seves diverses formes és, també aquí, incontestable.
Portugal: avenç de Chega i de la dreta liberal
A Portugal, l’Aliança Democràtica (coalició de dos partits de dreta) supera els socialistes per 29 escons davant 27. A això s’hi afegeix l’avenç del partit Chega, de dreta radical, amb 17 diputats, i del nou partit de dretes Iniciativa Liberal, que n’aconsegueix 16. En conjunt, aquest bloc s’acosta a la majoria absoluta de 116 diputats.
França: la inhabilitació de Le Pen impulsa el seu partit
A França, la inhabilitació judicial de Marine Le Pen ha fet que el seu partit, Reagrupament Nacional, assoleixi el seu millor resultat històric amb un 35% dels vots. Els republicans, hereus del gaullisme, continuen en caiguda lliure amb un 7%, mentre que Reconquesta, una altra formació de dreta alternativa, arriba al 5%. Aquest bloc de dretes representa ja pràcticament la meitat de l’electorat.
Per contra, el partit d’Emmanuel Macron, Renaixement, es desploma al 23%. El Partit Socialista amb prou feines suma un 5% i França Insubmisa, l’esquerra més radical, arriba a un 13%.
Nòrdics, l’excepció
Només els països nòrdics escapen d’aquesta tendència. A la resta del continent, el patró és clar: 1) la dreta alternativa continua creixent o es manté com a primera força; 2) la seva suma amb la dreta tradicional supera o s’acosta al 50% dels vots, sense comptar els liberals. El canvi iniciat en les darreres eleccions al Parlament Europeu no només s’ha consolidat, sinó que s’ha aprofundit.
Espanya: Sánchez perd suports i Sumar s’enfonsa
A Espanya, els sondejos indiquen que Pedro Sánchez no podria repetir al Govern. Tot i que el PSOE no es desploma, se situa de manera estable per sota del 30%. Manté una mica de força gràcies a l’absorció de l’electorat de Sumar, que ja gairebé ha desaparegut, amb una estimació de vot entre el 5 i el 6%. Podem, per la seva banda, queda entre el 3 i el 4%.
Amb aquest panorama, sembla poc probable que Podem accepti integrar-se en una coalició amb Sumar, ja que un eventual sorpasso provocaria el cop de gràcia definitiu per a Yolanda Díaz, el projecte polític de la qual ha perdut rumb.
Madrid: Ayuso es consolida, el PSOE és irrellevant
A la Comunitat de Madrid, la situació també és desfavorable per al PSOE. Segons les enquestes, Isabel Díaz Ayuso obtindria 68 diputats, a només 5 de la majoria absoluta (73). Juntament amb Vox, assolirien una majoria de 85 diputats en un parlament de 135.
L’estratègia de Sánchez de col·locar ministres al capdavant de llistes autonòmiques no ha donat resultat. Óscar López, un dels seus homes de confiança, amb prou feines obtindria 30 escons, quedant el PSOE a Madrid reduït a la irrellevància.
En aquest context, els sondejos a Espanya apunten que Pedro Sánchez no podria repetir al Govern Share on X