L’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) i el ministre Escrivá es barallen, però la pobresa és la que és

És evident que a les rengles governamentals impera una gran successibilitat. Per exemple, no és normal que el secretari d’organització socialista denunciï a tres mitjans de comunicació, ABC, El Mundo i El Español, i a tres empreses enquestadores que proporcionen resultats en aquests mitjans, en concret  AD3, Sigmados i Sociométrica, com a presumptes autors d’un delicte electoral.

Cal afegir que les tres, i de forma destacada GAD3, ocupen els primers llocs en el rànquing de fiabilitat d’empreses. La paradoxa encara és més gran si es té en compte que el que era en el passat el prestigiós CIS ha estat, primer, motiu d’escàndol i, després, de mofa pels resultats de les seves enquestes amb l’agreujant que es tracta d’un institut que depèn de l’estat.

Ara l’AIReF i el ministre Escrivá s’han embolicat en una pugna sobre els beneficiaris de l’ingrés mínim vital (IMV).

La raó és que l’autoritat fiscal independent assenyala que les unitats receptores d’aquella ajuda són moltes menys que les que assenyala el ministeri, en concret 280.000 sobre unes 630.000 oficials. Això fa que la xifra de persones ajudades no sigui d’1,8 milions, com declara José Luis Escrivá, sinó menys de la meitat d’aquella xifra. A més l’AIReF afirma que l’ajut només arriba a un 35% dels beneficiaris potencials.

Escrivá contraataca que la xifra està equívoca i que la seva és la bona, però és molt dubtós perquè com assenyala l’autoritat fiscal independent, el ministeri fa servir una xifra enganyosa. Dona el total acumulat d’ajuts concedits en lloc del saldo viu que hi ha cada any. És a dir, per al ministeri el balanç és el de tots aquells que en algun moment del passat han cobrat l’IMV. Però és clar, aquesta forma de donar els resultats és totalment anòmala perquè del que es tracta és d’identificar quantes persones o quantes unitats familiars el reben a l’any en qüestió que és el que dona l’AIReF.

La realitat dua i crua, com ho demostra l’estat de Càrites, del Banc dels Aliments i tots aquells que treballen per ajudar a la gent necessitada, les cues es multipliquen i això és un sinònim clar que els ajuts públics són insuficients. De fet, l’AIReF considera que hi ha 800.000 llars que podrien accedir per necessitat a aquestes ajudes (IMV) i no ho fan. I que la xifra que realment hi té accés és només l’apuntada del 35%.

Però és que a més aquesta manera de valorar la necessitat també és discutible, perquè el nivell de pobresa a Espanya és molt més important.

Per exemple, si ens atenim a la taxa AROPE, que és l’indicatiu a Europa de la població en risc de pobresa o exclusió social, esdevé que el 2022 afectava el 26,3% de la població. I situava a Espanya en el tercer lloc dels països que pateixen aquest estrall en major proporció, només per darrere de Romania (34%) i Bulgària (32%) i situats al mateix nivell que Grècia.

Aquest fet significa que 12 milions de persones es troben a Espanya en aquesta situació, que també pateix Catalunya en uns termes semblants. Per tant, encara que l’IMV funcionés a màxims, cosa que no fa, només pal·liaria una petita fracció de la població que té necessitats importants.

El més preocupant és que aquesta taxa AROPE pràcticament no s’ha mogut o ha empitjorat lleugerament en el període de Sánchez perquè el 2018 era del 26,1%, dues dècimes menys que en l’actualitat. I el 2008, abans que comencés la gran crisi econòmica seguida de la covid, la taxa estava en el 25,5%. Per tant, estem una mica pitjor que fa 15 anys.

Si a aquest fet li suma que els ingressos per persona pràcticament no han crescut des del 2008, tenim un panorama d’estancament i d’elevada pobresa que s’adiu molt poc amb la imatge optimista com se’ns presenta la situació del país i que evita abordar de cara els problemes profunds que patim i que es poden resumir en tres conceptes: dos d’insuficiència i un d’excés. Els insuficients són la productivitat i la natalitat, i el que patim en excés és la pobresa.

l'AIReF considera que hi ha 800.000 llars que podrien accedir per necessitat a aquestes ajudes (IMV) i no ho fan. I que la xifra que realment hi té accés és només l'apuntada del 35%. Click To Tweet

Creus que el govern Aragonès, després dels canvis fets, aguantarà fins a la data de les pròximes eleccions el 2025?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.