La natalitat s’ensorra i la Generalitat vetlla per facilitar l’avortament

La notícia que l’hospital del Pallars podrà practicar avortaments farmacològics ha estat considerada com un avenç del departament de Salut. També ha anunciat que aquesta pràctica s’estendrà als hospitals de la Cerdanya i la Vall d’Aran. Sembla clar, per tant, que el govern de Catalunya està preocupat per facilitar que les dones d’aquestes contrades puguin avortar amb la màxima facilitat. El lamentable del cas és que al mateix temps no s’endevina una preocupació semblant per aconseguir una millor natalitat d’unes comarques que aviat hauran de tancar per falta de població.

Al Pallars Sobirà només hi viuen 7.000 persones. Al Pallars Jussà 13.000, a la Cerdanya 18.000 i a la Vall d’Aran 10.175. Viu tanta gent, o tan poca, com les que hi puguin viure a una sola illa de la ciutat de Barcelona. A més, la seva taxa de natalitat és d’enderroc. Només entre un 6 i un 7 per mil sobre el total de la població i amb caràcter decreixent. Cada any neixen menys criatures.

Si la situació de Catalunya és negativa amb una taxa bruta de natalitat de 8 per mil, les que ofereixen aquelles comarques pirinenques són encara molt pitjors. Però en realitat és tota Catalunya qui pateix una profunda crisi en aquest sentit. Des de 2009 les taxes són negatives, i el 2019 només van néixer 61.548 persones, amb un pes creixent dels fills de la població immigrada, que presenta una taxa de natalitat més elevada. No hi ha xifres encara sobre l’any passat, però els avanços d’informació sobre el conjunt d’Espanya assenyalen una caiguda important del nombre de naixements, el que acabaria per ensorrar la fràgil situació demogràfica del nostre país.

Aquest fet amenaça greument el futur perquè una minva continuada de població activa autòctona determina que, o bé la productivitat dels que treballen creix amb la mateixa proporció, cosa que per ara no fa el cas, o bé la renda del país tendeix a reduir-se. En aquest sentit el futur de Catalunya a llarg termini pinta molt malament. De fet s’adiu amb aquella obra històrica de Josep A. Vandellós reeditada diverses vegades “Catalunya poble decadent”.

Mentrestant, el govern de la Generalitat es dedica a l’avortament.

La CUP ha d'ocupar la presidència del Parlament de Catalunya?

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

1 comentari. Leave new

 • Luisa Vicente
  24 maig, 2021 07:33

  No puedo estar más de acuerdo con todo lo expuesto en este articulo. Los gobiernos tienen en su vocabulario la palabra ” sostenible” como un termino que repiten cada vez que abren la boca, pero sus políticas se alejan mucho de la “sostenibilidad” que nos venden. Sostenibilidad sería por ejemplo hacer lo que dice este artículo, fomentar la nataludad, en lugar de que hubieran tantos abortos. Sólo con esto se solucionarán muchas problemas que hoy tenemos.

  Cómo siempre, un estupendo artículo, aunque no he visto el nombre del autor.
  Gracias.

  Respon

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.