La Fundació ”la Caixa” ha elevat a 106 milions d’euros el pressupost per a acció social a Barcelona durant el 2023

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i el director general de la Fundació ”la Caixa”, Antoni Vila Bertrán, van signar, el 18 de gener, l’acord que recull la voluntat de potenciar la col·laboració entre les dues institucions en matèria social, cultural, educativa i de recerca.

La finalitat del conveni subscrit és seguir portant a terme programes i projectes a la ciutat de Barcelona alineats amb polítiques impulsades per l’Ajuntament. L’objectiu compartit és pal·liar les desigualtats i lluitar contra la pobresa; impulsar i millorar l’accés a la cultura; i donar suport als centres de recerca i universitats.

Durant el 2023, la Fundació ha destinat un total de 106 milions d’euros a acció social a la ciutat, davant dels 103 milions de l’any anterior.

Entre els objectius marcats a l’acord destaquen la lluita contra la pobresa infantil, la promoció de l’envelliment actiu i saludable, l’atenció a persones amb malalties avançades i la millora de les condicions de vida de persones amb discapacitat o en risc d’exclusió. A més d’aquestes línies d’actuació, l’acord també preveu accions en matèria educativa, cultural i de recerca.

Alguns dels projectes prioritaris que fan palès el compromís de l’entitat amb la capital catalana, amb una atenció especial a les activitats desenvolupades en l’àmbit de la pobresa i l’acció social, són els següents:

CaixaProinfància, un dels programes estratègics de la Fundació, es desenvolupa a diferents zones de Barcelona amb l’objectiu de combatre la pobresa infantil. Aquesta iniciativa s’adreça a infants i adolescents d’entre 0 i 18 anys les famílies dels quals estan en situació o en risc d’exclusió. Al llarg del 2023, el projecte ha atès 6.754 nens i nenes i més de 4.500 famílies, amb una inversió de 7,5 milions d’euros en ajuts.

Els projectes d’inserció laboral, entre els quals destaca el programa Incorpora, tenen com a objectiu fomentar la contractació dels col·lectius amb més dificultats per trobar feina. El 2023 s’han facilitat més de 4.000 llocs de treball a Barcelona gràcies a la col·laboració de 1.120 empreses de la ciutat i 42 entitats socials, que són les encarregades de desenvolupar aquest programa a Barcelona.

El programa per a l’Atenció Integral a Persones amb Malalties Avançades tracta de millorar la qualitat de l’atenció a les persones que es troben al final de la vida i a les seves famílies. A Barcelona, l’any passat es van atendre 2.944 pacients i els seus familiars gràcies a la tasca de
3 equips d’atenció psicosocial que actuen a 5 hospitals i 5 residències de gent gran de Barcelona. A això s’hi afegeix la tasca de l’Escola de Cuidadors, al districte de Sarrià – Sant Gervasi, que informa i forma persones cuidadores familiars o voluntàries per oferir-los coneixements, tècniques i habilitats perquè puguin acompanyar amb qualitat les persones que estan en situació de malaltia avançada o final de vida.

El programa de Gent Gran fomenta la participació social del col·lectiu de més edat amb l’objectiu de reivindicar el valor de la seva experiència i situar-los com a protagonistes actius de la societat. Aquest projecte els brinda l’oportunitat de formar-se en iniciatives culturals, socials i de noves
tecnologies. El 2023, prop de 34.000 barcelonins van participar en les 1.464 activitats impulsades als 50 centres de gent gran on es desenvolupa el programa, 30 dels quals, en conveni amb l’Ajuntament de Barcelona.

Pel que fa a les convocatòries de Projectes Socials, durant el 2023 la Fundació ha afavorit l’acció de les entitats socials barcelonines donant suport a les seves iniciatives centrades en l’atenció a col·lectius vulnerables.

A més, la Fundació de l’Esperança, situada al barri Gòtic, el 2023 ha atès 2.177 persones en risc de pobresa i exclusió social. Des del 2013, la Fundació ”la Caixa” impulsa aquesta entitat d’acció social directa amb l’objectiu de millorar l’autonomia, promoure la igualtat d’oportunitats i afavorir la inclusió de persones en risc de pobresa.

L’objectiu compartit és pal·liar les desigualtats i lluitar contra la pobresa; impulsar i millorar l’accés a la cultura; i donar suport als centres de recerca i universitats Click To Tweet

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.