La fragilitat laboral de l’hostaleria debilita l’economia

El sector de l’hostaleria, el qual presenta la concentració més gran d’ocupació temporal i parcial, és el que més ha patit l’impacte econòmic de la crisi econòmica actual. Aquest fet, unit a la grandària de les empreses del sector, genera una gran feblesa econòmica.

Segons l’investigador de l’Institut Valencià de Recerques Econòmiques (IVIE) Alejandro Escribá aquesta combinació són un gran problema perquè aquestes ocupacions són les més susceptibles de desaparèixer quan es produeix una caiguda de la demanda, com ha ocorregut durant aquesta crisi sanitària. No sols el descens de la demanda s’ha produït durant l’estat d’alarma, sinó que continuarà registrant-se tant per les restriccions en els aforaments com per la por dels ciutadans a demanar aquest tipus de serveis, alerta Escribá.

Les ocupacions temporals o a temps parcial són els primers candidats a desaparèixer en processos de regulació d’ocupació per causes econòmiques, i l’hostaleria és el sector que té una major combinació d’ocupació temporal (amb taxes pròximes al 36,4%) i a temps parcial (25,6%), amb la qual cosa presenta una tipologia d’ocupació altament vulnerable davant fluctuacions en la demanda.

Un aspecte que pot moderar la vulnerabilitat del sector i de l’ocupació que genera és la capacitat de les empreses per a suportar l’impacte, que depèn de factors com la seva grandària, productivitat, nivell de competitivitat i vulnerabilitat financera.

Es calcula que en l’actualitat el 20% dels més de 300.000 establiments hostalers que hi ha a Espanya han tancat les seves portes, i es preveu un augment d’aquest percentatge de tancaments definitius a final d’any, amb una estimació d’entre un 20 i 30%, és a dir, entre 55.000-85.000 establiments tancaran de manera definitiva.

A més, dels 1,7 milions de persones que emprava el sector abans de la crisi, només 1,4 milions continuen donades d’alta en la seguretat social (segons dades de l’INE), i d’aquestes, el 63% estava acollit a l’ERTO durant el mes de maig.

En termes de facturació, la patronal del sector ha assenyalat que, si bé abans de la crisi sanitària el volum de vendes se situava en més de 123.000 milions d’euros, el període més greu de la crisi ha registrat pèrdues de més d’un 50% respecte al mateix període de l’any passat i situa en un 40% el percentatge de pèrdues a final d’any.

El sector de l'hostaleria, el qual presenta la concentració més gran d'ocupació temporal i parcial, és el que més ha patit l'impacte econòmic de la crisi econòmica actual Click To Tweet

Creieu necessari portar la mascareta pel carrer els pròxims mesos?

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.