L’Agència Europea de Medicaments (EMA) en paraules de Marco Cavaleri, responsable d’estratègia de vacunació, ha alertat d’una nova onada de Covid-19 en les pròximes setmanes, causada per les noves subvariants d’òmicron, i ha alertat sobre la necessitat de protegir-se per evitar casos greus.

Les noves subvariants la BQ1 i BQ1.1 encara són estudiades, mentre que l’òmicron BA.5 és l’actualment majoritària. De fet, es reconeix que el virus evoluciona més de pressa que l’adaptació vacunal, però les diferències no són tan grans com perquè de moment la vacunació sigui ineficaç.

El directiu de l’EMA insta a tenir vacunades a totes les persones més grans de 60 anys, cosa que ja s’està fent a casa nostra si bé no hi ha informació clara del ritme en què s’està produint. També assenyala que cal que la població es vacuni simultàniament per a la grip, procediment que ja està adaptat al nostre país. L’altra observació no té traducció en el cas espanyol ni català, que és el consell de vacunar de Covid-19 als nens petits amb malalties subjacents, amb l’objectiu de protegir-los de l’hospitalització fins i tot de situacions extremes. La decisió de vacunar correspon a cada estat membre i en el cas d’Espanya aquests menors no formen part de la prioritat.

Però no s’acaba aquí el problema de la Covid. El panorama per la grip pot ser complicat si es considera el que ha passat a l’hemisferi Sud ,que és el precursor on aquest virus s’ha manifestat de forma especialment agressiva.

Però, més enllà dels símptomes habituals del SARS-CoV-2, que van des d’un refredat fins a una pneumònia normal, els científics demanen prestar atenció a un fet preocupant: el virus pot desencadenar símptomes cardiovasculars produint un augment del dany. En aquest cas, se’l relaciona amb la fallida cardíaca, el dany en el miocardi, les arrítmies i la síndrome coronària aguda.

Hi ha dues hipòtesis del perquè, ambdues basades en evidències consistents.

La primera, una resposta immunitària desequilibrada davant la infecció vírica que causa un procés inflamatori que provoca danys vasculars. En aquelles persones que ja estan a l’inici de la malaltia la infecció acceleraria el procés. En aquest sentit, la gent afectada de problemes cardiovasculars i de factors de risc, com diabetis, hipertensió i hipercolesterolèmia, serien les més afectades.

Una altra versió assenyala que el SARS-CoV-2 s’introdueix a les cèl·lules que revesteixen els vasos sanguinis i altera la pressió al control dels electròlits, la inflamació i la repressió d’aquests vasos, donant lloc a vasculitis i trombosis.

En un àmbit diferent, també s’ha assenyalat un augment dels avortaments en les dones que pateixen Covid-19.

La teoria bastant estesa a les xarxes, que són les vacunes les responsables de la miocarditis, tenen a hores d’ara com a resposta científica que aquest dany no ha pogut ser demostrat i no hi ha una correlació entre els augments d’aquests casos i la vacunació. Als EUA, de 192,5 milions de vacunats, només 8,4 persones per milió van presentar símptomes de miocarditis, i del total només 92 van necessitar tractaments específics i cap va morir. La resposta de la vacunació és en aquest sentit lleu. Es pot produir una situació inflamatòria més agressiva que l’habitual, però no causa un dany important i el seu efecte desapareix al cap de pocs dies.

Resumint, la idea que es pot reternir és la següent: els problemes posteriors en aquest vessant cardiovascular recomanen també la vacunació.

Colau ha afirmat des de l'Argentina que a Barcelona es crearan 45.000 nous llocs de treball gràcies a l'acció municipal. Creus que és una promesa electoralista?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.