L’expansió de la digitalització podria accentuar la desigualtat i afectar greument la classe mitjana. Així de contundent ha estat Laurence Boone, economista cap de l’OCDE, en una conferència organitzada pel Cercle d’Economia, EuropeG, el Cidob i CaixaBank. A més, l’economista ha posat l’atenció en la demografia d’Occident. La raó no és més que l’envelliment portarà greus conseqüències, com ara la limitació a poder lluitar contra altres problemes i el tret de la despesa pública.
“La despesa pública primarà la gent envellida”, va llançar, en detriment d’altres partides. D’aquesta manera, en una societat que gasta menys en joves o educació per la pressió de les pensions serà fins i tot més difícil escalar o tallar els problemes actuals, sense reduir les bretxes.
Boone ha plantejat que la desigualtat s’ha disparat amb la sortida de la crisi econòmica. Entre altres causes, l’economista ha enumerat la redistribució fallida, un accés al mercat laboral truncat per la temporalitat i la inestabilitat dels joves i una iniquitat d’oportunitats entre rics i pobres, amb un ascensor social que no arrenca i que manté per generacions “un menor accés a l’educació, la sanitat i el transport entre els que tenen menys ingressos”.
Pel que fa a l’impacte de la digitalització en el mercat laboral, l’OCDE estima que en els pròxims 15 anys perillen el 5% dels treballs actuals i transformar significativament a un altre 30%. Boone va afirmar que sobretot impactarà en la classe mitjana, que ocupa treballs més substituïbles.
Fruit de la magnitud del problema, l’organisme insta a actuar com més aviat flexibilitzant el mercat laboral; facilitar la creació d’empreses, perquè generin ocupació i oportunitats i limitin el temps a l’atur; augmentar el dispendi en formar joves i aturats a les habilitats que vol el mercat, i una millor fiscalització de la despesa pública, perquè vagi a on realment es necessita i no a capes assentades, millorant la redistribució fallida actual.