La crisi del coronavirus augmenta la desigualtat a Espanya

L’impacte econòmic de la crisi del coronavirus està augmentant en gran manera la desigualtat a Espanya. Així ho reflecteix un article recentment publicat per l’Observatori Social de La Caixa. La situació és deguda al fet que no està afectant a tots els ciutadans per igual. A més, els països que s’han vist més afectats per l’aturada del confinament (Espanya i Itàlia) s’ha degut a una dependència major del sector turístic i per la mínima presència del teletreball durant els últims anys.

En els Estats membres situats al sud de la Unió Europea, les ocupacions d’activitats relacionades amb l’oci, els serveis personals i el turisme, així com altres activitats en aquests moments molt afectades, tenen un pes comparativament alt. A més, en aquests països hi ha més ocupació per compte propi i més contractes temporals, la qual cosa podria agreujar els efectes negatius dels tancaments de l’activitat. En contrast, els Estats membres del centre i nord de la Unió Europea compten amb una major proporció d’ocupació en sectors actius (per considerar-se essencials o perquè poden desenvolupar-se de manera remota), de manera que estan menys exposats a les conseqüències negatives de la crisi actual.

En referència a la prevalença del teletreball per països i sectors, en general i amb anterioritat a la crisi, hi ha països (com els Països Baixos, Finlàndia o Luxemburg) que ja comptaven amb una mitjana superior a l’europea. El fet és important perquè, en principi, fa que estiguin millor preparats per a la transició massiva al teletreball que ha desencadenat la crisi. Desafortunadament, alguns dels països en els quals la prevalença del teletreball era menor són, de nou, els més afectats per la pandèmia (incloent-hi Espanya i Itàlia), augmentant la desigualtat.

Els joves són uns dels col·lectius que s’han vist més afectats en termes econòmics, on en termes també de desigualtat surten pitjor parats. El sector tancat per les mesures de confinament compta amb una proporció molt alta de treballadors joves, mentre que el pes dels joves en els sectors menys afectats per la crisi és molt baix. Per contra, els treballadors més veterans estan sobrerepresentats en el sector essencial i actiu, la qual cosa implica que laboralment es veuen menys afectats que els treballadors joves. Tanmateix, això podria ser problemàtic des del punt de vista sanitari, ja que és un grup de major risc, no sols per l’edat, sinó perquè està més exposat al contagi de la malaltia en el lloc de treball.

Més informació sobre el coronavirus a ESPECIAL CORONAVIRUS

En els Estats membres situats al sud de la Unió Europea, les ocupacions d'activitats relacionades amb l'oci, els serveis personals i el turisme, així com altres activitats en aquests moments molt afectades, tenen un pes… Share on X

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.