Johnson no tindrà un camí de roses

L’esplèndida victòria de Boris Johnson i els torys a la Gran Bretanya, no és el preludi d’un camí de roses, sinó que serà ple d’obstacles a quin més difícil de superar. Sens dubte, la victòria conservadora és un gran èxit que causa una profunda alegria, tant a Londres com a Brussel·les i Washington: s’ha aclarit el bloqueig de Westminster davant el brexit.

El brexit és el que ha dominat no només la passada campanya electoral britànica, sinó que ha causat una paràlisi política general en els últims tres anys i mig, des que al juny de 2016 els brexiters van guanyar un referèndum per la mínima, en una campanya plena de notícies falses.

Quins són els reptes als quals s’enfronta el populista Boris Johnson a Gran Bretanya? Al conèixer la seva victòria per majoria absoluta, Johnson va prometre el brexit i al mateix temps una política d’unitat de la Gran Bretanya, formada per Anglaterra, Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord: “Anem a governar com el conservadorisme” One Nation “que som “.

Pel que fa al brexit, Johnson haurà de negociar amb la Unió Europea, amb Brussel·les, un gran acord comercial que permeti una sortida d’Europa beneficiosa tant per la UE com per a Gran Bretanya. La negociació es farà amb un nou equip. Brussel·les i Londres volen un acord amistós i satisfactori. Ho ha dit la presidenta de la Comissió, Úrsula van der Linden. Hi ha temps fins al 31 de desembre de l’any 2020. En aquest acord, Europa haurà de vigilar que Londres no es converteixi en un paradís fiscal.

D’altra banda, Johnson s’enfronta a una crisi territorial molt profunda, sempre a causa del brexit, com ho demostren les victòries aconseguides pel Partit Nacionalista Escocès (SNP) de Nicola Sturgeon, i pels catòlics enfront dels unionistes a Irlanda de Nord .

Nicola Sturgeon, la dirigent del SNP, ha demanat un nou referèndum a Escòcia per separar-se de la Gran Bretanya, després de 300 anys d’unió. El Partit Nacionalista ha tret una majoria aclaparadora a Escòcia: 48 diputats sobre 59. Ells volen seguir a Europa i no volen sortir, en contra del que volen Anglaterra i Gal·les. Nicola Sturgeon ha dit que amb el resultat de dijous han assolit una legitimitat suficient per celebrar el referèndum de secessió, sense necessitat de recórrer a l’autorització necessària del parlament de Westminster o de Londres.

No obstant això, Johnson ha dit abans i després de les eleccions que no cometrà l’error de David Cameron d’acceptar un referèndum secessionista a Escòcia i que ho impedirà. A Escòcia, no només es va votar a favor de la independència, sinó que era també un vot contra Boris Johnson, que va fer unes declaracions gens amables amb relació a Escòcia i els escocesos ho han castigat. Ara, el primer ministre ho tindrà difícil per convèncer els escocesos.

A Irlanda del Nord, la victòria dels partits republicans (el Sinn Fein al capdavant), enfront dels unionistes, agrupats en el partit DUP (les sigles en anglès del Partit Demòcrata Unionista), ha suposat un tomb perquè els partits guanyadors també estan en contra del brexit i demanen la seva unió amb Irlanda, separant-se de la Gran Bretanya. Allà, a l’Ulster, no s’ha entès bé com acabarà el brexit pel que fa a la frontera amb Irlanda. Els acords o la Pau de l’Divendres Sant (1998) volen preservar-los per no tornar a la violència que va representar l’IRA.

La majoria absoluta del Partit Conservador s’ha donat per la forta derrota del partit laborista de Jeremy Corbyn, que ha aconseguit només 203 diputats sobre els 262 que tenia en l’anterior legislatura. La derrota, diuen tots els comentaristes, cal atribuir-la a Corbyn, no només per la seva posició dubitativa en relació amb el brexit, sinó per presentar un programa molt d’esquerres, amb nacionalitzacions, major pes del sector públic, un programa que no ha entusiasmat als treballadors, com es pot veure per les seves derrotes en les circumscripcions laboristes de sempre, com les de Blyth Valley i Workington.

Corbyn va anunciar que no tornaria a presentar-se a les eleccions com a líder de laborista, però no ha dimitit, i s’ha pres un període de reflexió fins al congrés del seu partit: no vol deixar anar ni el seu programa, ni la seva influència en el partit. La seva indefinició davant el brexit (demanava un altre referèndum, però no va dir el que ell votaria) i el seu esquerranisme radical, li han fet perdre les eleccions.

També cares llargues en els liberals britànics, que, tot i que han perdut només un diputat, en realitat esperaven molt més i la seva líder, Jo Swinson, no ha pogut ser reelegida i ha dimitit. Ara el grup compta amb 11 diputats, molt pocs davant la majoria aclaparadora de el Partit Conservador.

Gran Bretanya s’enfronta a un futur ple de clarobscurs. Seguirà amb el seu populisme Boris Johnson?

 

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.