ERTO

Inspecció de Treball es prepara per a detectar fraus en els ERTO

La Inspecció de Treball i Seguretat Social es prepara per a intensificar la campanya de detecció de fraus i irregularitats en els ERTO que ja va començar l’1 de juny. Com a mètode dissuasiu, Treball va realitzar un enviament massiu de comunicacions a les empreses que s’han acollit a ERTO a causa del Covid-19. L’organisme se centra sobretot en els casos en les quals treballadors afectats per un ERTO no tornin a treballar sense que s’hagi comunicat res al SEPE. Si l’ERTO ha suspès els seus contractes de treball o si ha reduït les jornades laborals de les persones treballadores, controlaran que les mateixes no treballen fora de la jornada establerta en l’ERTO.

El 61,3% de les empreses espanyoles s’havia acollit a alguna mena d’Expedient temporal de Regulació d’Ocupació (ERTO) abans de juny de 2020, segons les dades de l’Informe del Mercat de Treball a Espanya, elaborat per Infoempleo i Adecco. El tipus d’ERTO més comú ha estat el de suspensió total, sol·licitat per a una part (43,2%) o el total de la plantilla (29,2%). No obstant això, el 20,3% dels professionals afectats assegura que les empreses no han complert les condicions pactades.

Consultats sobre les condicions pactades en els seus ERTO, dues de cada deu professionals afectats asseguren haver treballat sense sortir de l’ERTO o haver fet més hores de les acordades. Dels consultats, el 13,8% dels afectats ha sofert entre un 25% i un 50% de la jornada; un 9,3% es va veure inclòs en una reducció d’entre un 51% i un 70% del seu horari laboral i un altre 8,7% ho va fer amb una reducció d’entre un 10% i 24% de la jornada.

En l’actualitat, els treballadors afectats baixen per primera vegada del milió. Més de 3,4 milions d’ocupacions van arribar a estar en suspensió en els moments més restrictius del confinament. Des d’aquest abril la calor de l’estiu, l’època més prolífica tradicionalment per a les contractacions, i una minsa temporada turística han acompanyat aquest procés de reactivació, en el qual tres de cada quatre ja s’han reincorporat als seus llocs. Un total de 959.000 treballadors continuen en ERTO en la segona setmana d’agost.

Una de les principals incògnites sobre l’estadística dels ERTO és quants dels treballadors que actualment estan afectats sortiran dels mateixos per a acabar en l’atur. El percentatge de sortides a la inactivitat, no de tornada a l’ocupació, se situava a principis d’agost en el 5%; segons dades ofertes pel ministeri d’Escrivá. És a dir, pràcticament un de cada 20 treballadors afectats per un ERTO abandonava el mateix per a acabar en la desocupació.

Aquest percentatge podria escalar una vegada comencin a sortir el milió de treballadors que continuen actualment en ERTO i que, per sectors i a causa de l’acumulació d’un major temps en la inactivitat, poden trobar més dificultats per a reenganxar-se a l’activitat. La hipotètica quarta pròrroga, que actualment negocien Govern, patronal i sindicats amb vista al 30 de setembre, condicionarà la reactivació de part d’aquestes empreses.

Una de les principals incògnites sobre l'estadística dels ERTO és quants dels treballadors que actualment estan afectats sortiran dels mateixos per a acabar en l'atur Click To Tweet

👉 ¡Uneix-te al nostre grup de Facebook de Converses a Catalunya!

Comentem entre tots les notícies de Catalunya per a estar informats.
Podreu consultar totes les claus del dia!

Enguany, on passareu o heu passat les vacances d'estiu?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...
Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Menú