Gran caiguda del PIB català en el tercer trimestre

AIReF ja ha donat les dades de l’evolució del PIB per comunitats autònomes del tercer trimestre d’enguany. En termes interanuals, el tercer trimestre va caure en el conjunt d’Espanya el -8,7%, però aquesta extraordinària reducció és deguda sobretot al mal comportament de dues comunitats autònomes: les Illes Balears, amb una reducció del seu PIB del -21,3%, seguida de Canàries, amb una taxa també negativa del -13,4%. És evident que aquestes autonomies que practiquen el monoconreu del turisme havien de registrar un fort impacte negatiu. El que pot sorprendre és que la tercera, i a gran distància de la següent, sigui Catalunya amb una caiguda del -12,6%.

Aquest comportament hauria de disparar totes les alarmes perquè assenyala una fragilitat impròpia d’un país que es considera a ell mateix com fortament industrialitzat. També fa veure que aquella qualificació en mercats de treball de tota Europa on Catalunya apareixia com a sorprenentment definida com a enclavament turístic pel que fa a la seva opció productiva, no resulti tan desassenyada com pot semblar. Un diferencial de gairebé -4 punts amb la mitjana espanyola és molt.

Per situar algunes referències comparatives, cal veure que la Comunitat Valenciana, que és la que ens segueix pel que fa a importància en la reducció el PIB, se situa en -9,5 punts, malgrat que també en ella el pes turístic a tota la costa, de Castelló a Alacant, és extraordinari. L’altra referència pot ser Madrid on la reducció ha estat lleugerament inferior a l’espanyola amb un -8,0%. Les que han resistit millor l’embat econòmic del coronavirus han estat Extremadura, amb una reducció del -4,1%, Múrcia, amb un -4,3%, i Castella-la Manxa amb -4,5%, malgrat el fort impacte de la Covid-19 en aquesta última comunitat. Segurament la importància del sector agrari en els tres territoris ha actuat en aquesta ocasió com un coixí amortidor. Però també aquesta observació cal matisar-la perquè la forta zona industrialitzada del País Basc també ha tingut, en termes comparatius, un bon registre amb una reducció del -5,6%, una magnitud semblant a la de Galícia, Castella i Lleó i Cantàbria que milloren el resultat amb un -5,0% i Astúries en una posició intermèdia del -5,4%.

Vistes aquestes xifres i pendents dels resultats de l’últim trimestre de l’any, tot condueix a la conclusió que cal una forta revisió de l’estat i les perspectives de l’economia catalana.

El govern espanyol hauria d'assumir la direcció i planificació de la lluita contra la pandèmia, o bé ha de deixar-ho en mans de les Comunitats Autònomes?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.