La Fundació “la Caixa” destina més de 200.000 € a sis projectes de transformació social en l’àmbit rural

La Fundació ”la Caixa” ha concedit un ajut de 202.000 euros a sis projectes de millora de la qualitat de vida de la població més vulnerable que viu en l’entorn rural, prioritàriament en municipis de menys de 10.000 habitants, a Catalunya. Els projectes es distribueixen en dues províncies: Barcelona (3) i Lleida (3). En el conjunt de tot l’Estat, la convocatòria d’Acció Social en l’Àmbit Rural 2020 destina aquest any prop d’un milió d’euros a 38 projectes que pretenen garantir l’accés de la població rural més vulnerable als serveis bàsics d’atenció a les persones, així com promoure valors com la igualtat, la cohesió i la inclusió social. Els ajuts arribaran a prop de 10.000 persones beneficiàries directes.

A propòsit de les necessitats originades arran de la crisi sanitària i social de la Covid-19, la Fundació ”la Caixa” ha reforçat el seu suport a les entitats socials.

Aquest any, el nombre de projectes presentats en la convocatòria d’Acció Social en l’Àmbit Rural ha incrementat un 40%. Aquesta dada confirma el dèficit estructural que, avui més que mai, pateixen les àrees rurals a causa de la dispersió dels nuclis poblacionals, la baixa densitat de població i l’envelliment demogràfic que, sovint, actuen de barrera per a la implantació i l’accés sense límits a uns serveis d’atenció social de proximitat i de qualitat.

Amb aquesta convocatòria, la Fundació ”la Caixa” pretén revertir aquesta situació donant suport directament a les entitats socials compromeses amb el territori i que promouen projectes que tenen com a objectiu la promoció de l’autonomia personal de persones grans o que pateixen alguna discapacitat o malaltia, l’atenció a la infància i la joventut, la inserció sociolaboral, la lluita contra l’aïllament social i la soledat no desitjada o el foment de la convivència en el marc de la diversitat social i cultural.

Quatre línies prioritàries d’actuació

La convocatòria d’Acció Social en l’Àmbit Rural s’estructura en quatre línies prioritàries d’actuació:

  • Promoció de l’autonomia personal, l’atenció a l’envelliment, a la
    discapacitat a la malaltia.
  • Impuls d’accions de desenvolupament sociolaboral especialment dirigit a
    persones amb dificultats per accedir a un lloc de feina.
  • Suport al valor de la comunitat local i a la cohesió social.
  • Atenció a la infància i joventut, i a les persones en situació d’exclusió.

En l’àmbit de la promoció de l’autonomia personal, l’atenció a l’envelliment, a la discapacitat o a la malaltia s’han seleccionat 14 projectes que tenen entre els seus objectius el manteniment de les persones grans en el territori reduint el desarrelament per las dificultats d’atenció, la millora de
l’autonomia de persones amb discapacitat amb una atenció integral en el lloc de residència, la prevenció i resposta davant l’aïllament social i la soledat no desitjada i la interrelació de la gent gran amb persones d’altres edats (infància, joventut, adults).

En l’àmbit de l’impuls d’accions de desenvolupament sociolaboral dirigit especialment a les persones amb dificultats per poder accedir a un lloc de  feina han estat seleccionats 11 projectes que plantegen dos objectius: el disseny d’itineraris d’inserció sociolaboral adaptats als potencials i característiques del medi rural i el foment de l’emprenedoria, l’autoocupació i els projectes de cooperativisme.

La tercera línia prioritària, de suport al valor de la comunitat i la cohesió social, ha seleccionat 10 projectes que impulsen el foment de la participació i la creació de vincles socials entre diferents territoris rurals, noves formes de desenvolupament comunitari més participatives i que generin noves respostes a reptes del territori, gestió de la diversitat social i cultural i el foment de la convivència intercultural i la promoció dels valors culturals de las comunitats rurals.

Finalment, el quart àmbit d’actuació fa referència a l’atenció a la infància i joventut i a les persones en situació d’exclusió social. S’han seleccionat 3 projectes focalitzats en dos objectius: la promoció de la inclusió i el desenvolupament socioeducatiu de la infància i adolescència en situació de pobresa o risc d’exclusió i del seu entorn familiar, i programes educatius per a la infància i la joventut que afavoreixin el desenvolupament psicosocial.

Garantir la igualtat d’oportunitats

El director general de la Fundació ”la Caixa”, Antoni Vila, ha posat en valor el paper que desenvolupen las entitats socials en l’àmbit rural ja que, sense elles, l’oferta i qualitat dels serveis assistencials en aquestes zones seria molt inferior. “Les persones més vulnerables que viuen en zones rurals sovint no tenen la mateixa igualtat d’oportunitats per poder accedir als serveis d’atenció bàsics, i aquesta convocatòria pretén, precisament, contribuir a revertir aquesta situació”, ha assenyalat el director general de la Fundació ”la Caixa”.

El Programa d’Ajuts a Projectes d’Iniciatives Socials 2020 renova el compromís amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i l’Agenda 2030 de Nacions Unides (ONU), donant suport a iniciatives que contribueixin a eradicar la pobresa, la reducció de les desigualtats, l’educació de qualitat, la igualtat de gènere, la sostenibilitat i, entre altres objectius, la producció i el consum responsables.

Els ajuts arribaran a prop de 10.000 persones beneficiàries directes Share on X

Pactarà ERC amb Els Comuns i el PSC com acaben de fer a l'Ajuntament de Barcelona?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.