Com Europa s’està quedant sense components de bateries

Durant el mandat de Donald Trump, nombrosos mitjans de comunicació, responsables polítics i comentaristes diversos europeus afirmaven sense parar que el republicà era el president dels Estats Units més proteccionista i de retruc antieuropeu, de la història recent.

Tanmateix, les polítiques de l’administració demòcrata de Joe Biden s’estan demostrant molt més nocives per als interessos econòmics de la Unió Europea i dels seus estats membre.

Converses ja avançà a finals del 2022 com la llei nord-americana batejada “de reducció de la inflació” (IRA, per Inflation Reduction Act), i que en realitat es basa en una política expansionista, podria ocasionar importants pèrdues d’inversions per a Europa.

Segons ha pogut informar el rotatiu britànic Financial Times, l’IRA ja està efectivament desviant els fabricants de bateries elèctriques i components cap a Amèrica.

El Doctor Chris Burns, director executiu de l’empresa de producció de components de bateries per a vehicles elèctrics Novonix, ha admès que els incentius fiscals que la legislació nord-americana li ofereix han fet que el seu full de ruta se centri en el mercat dels Estats Units en comptes de l’europeu.

I no precisament durant un període de temps curt: Burns afirma que les dues plantes de producció de grafit, element clau de les bateries elèctriques actuals, en què Novonix treballa a Amèrica del Nord mantindran la seva firma “més que ocupada fins al final d’aquesta dècada”.

Declaracions com les de l’executiu de Novonix haurien de caure com una galleda d’aigua freda sobre els legisladors i funcionaris de la Comissió Europea dirigida per Ursula von der Leyen, que porten ja quatre anys (molt abans de l’anunci de Biden) venent l’anomenat Pacte Verd, la visió d’una Europa capdavantera de la transició cap a una economia sostenible i electrificada.

La realitat és que Europa s’enfronta a un desafiament immens per construir la cadena de subministrament necessària per dur a terme el Pacte Verd sense dependre de la Xina.

La realitat és que Europa s’enfronta a un desafiament immens per construir la cadena de subministrament necessària per dur a terme el Pacte Verd sense dependre de la Xina. I ara resulta que un nou i formidable obstacle, a més del domini absolut del gegant asiàtic en tots i cadascun dels mercats clau per extraure minerals i fabricar components des de bateries fins a panells solars, prové del principal aliat europeu, els Estats Units.

El cas del grafit que ocupa Novonix és particularment revelador. Actualment, i segons Benchmark Mineral Intelligence, la Xina controla el 75% de la cadena de subministrament mundial del grafit, component clau per l’ànode o pol negatiu de les bateries de liti actuals.

Els Estats Units prenen, doncs, posicions per repatriar en sòl nacional la major part possible de la producció d’aquest component, mentre les empreses xineses situen les seves esperances en la vella Europa, deixada a la seva mercè després de dècades de desindustrialització, i mancada dels capitals propis i de veritable voluntat per desenvolupar una filial industrial pròpia.

La realitat és que Europa s'enfronta a un desafiament immens per construir la cadena de subministrament necessària per realitzar el Pacte Verd sense dependre de la Xina. Click To Tweet

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.