Els diferents ministres d’Economia i Finances de la Unió Europea abordaran avui l’onada de fallides que s’estan produint per tota la zona euro. Els ministres s’intercanviaran opinions sobre el risc d’insolvències d’empreses a causa de la crisi, al mateix temps que debatran les noves perspectives econòmiques presentades dijous passat per la Comissió Europea.
La “resistència del sector empresarial” ha estat una font de preocupació per a l’Eurogrup des de l’inici de la pandèmia i, encara que el seu impacte econòmic “encara no es reflecteix en el nombre d’insolvències o en un augment de la morositat”, fonts europees han advertit que l’endeutament provocat pot desencadenar una onada de fallides una vegada ser retirin els estímuls.
“La primera prioritat és evitar una destrucció innecessària de capacitat productiva durant la crisi, no volem que empreses sanes facin fallida per les mesures de confinament, però també hem de deixar que facin fallida les empreses que no són viables”, ha explicat un alt funcionari europeu de cara al debat dels ministres en l’Eurogrup.
Aquest punt de debat arriba just dies després que l’Executiu comunitari advertís a Espanya sobre el risc d’un repunt de les insolvències empresarials amb la retirada de les ajudes, especialment en el sector de l’hostaleria o el turisme, dels més afectats per les restriccions a la mobilitat.
En qualsevol cas, l’Eurogrup mantindrà aquest dilluns un primer intercanvi sobre aquest assumpte, abans d’abordar-lo d’una manera més profunda a l’abril. L’objectiu, apunten les fonts consultades, és trobar la manera de substituir les mesures actuals per altres “més selectives” que permetin la supervivència d’empreses que han sofert especialment la crisi, però són viables, a més d’harmonitzar els procediments nacionals d’insolvència per a abordar aquestes situacions.
L’agenda de la reunió telemàtica de l’Eurogrup es tanca amb un nou debat sobre el paper internacional de l’euro, un punt recurrent en els últims mesos que s’emmarca en l’estratègia de Brussel·les per a reforçar l’ús de la moneda comuna en els mercats internacionals i guanyar terreny al dòlar com a divisa mundial.
La primera prioritat és evitar una destrucció innecessària de capacitat productiva durant la crisi, no volem que empreses sanes facin fallida per les mesures de confinament Share on X