inflació

Espanya registra inflació després de nou mesos

Arran de les dades publicades avui per l’Institut Nacional d’Estadística (INE) es mostra com la inflació ha pujat un 0,1% al gener amb relació al mes anterior i ha situat la seva taxa interanual en el 0,6%, més d’un punt per sobre de la de desembre (-0,5%). Registra així la seva primera taxa positiva després de nou mesos en valors negatius. Cal no oblidar que l’IPC és un indicador conjuntural que mesura l’evolució dels preus dels béns i serveis de consum adquirits per les llars residents a Espanya.

En aquest comportament destaca la pujada dels preus de l’electricitat, major aquest mes que en 2020. També influeix que els preus dels aliments i begudes no alcohòliques s’incrementen aquest mes més del que el van fer l’any passat, que els paquets turístics van baixar més al gener 2020 que aquest mes, i que els preus del gas augmenten el gener de 2021, mentre que van descendir l’any anterior.

Per part seva, la taxa de variació anual estimada de la inflació subjacent sense aliments no elaborats ni productes energètics augmenta cinc dècimes fins al 0,6%, amb el que s’iguala amb la de l’IPC general.

I sobre l’Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA), Estadística assenyala que el mes de gener la taxa de variació anual estimada s’ha situat en el 0,6%, 1,2 punts per sobre de la registrada el mes anterior. L’IPCA és un indicador l’objectiu del qual és proporcionar una mesura comuna de la inflació que permeti realitzar comparacions internacionals. D’altra banda, la variació mensual estimada de l’IPCA és del -0,3%, dades tots ells que hauran de ser confirmats posteriorment.

En aquest comportament destaca la pujada dels preus de l'electricitat, major aquest mes que en 2020 Click To Tweet

Creus que fa bé el govern espanyol de presentar directament a la Comissió Europea els programes d'ajuda Next Generation EU sense passar pel Congrés dels Diputats?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...
Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Menú