Una enquesta liderada per l’European Council for Foreign Relations (ECFR) a vuit països de la UE sobre la gestió de la pandèmia i la confiança amb la gestió del govern dibuixa un panorama prou clar sobre qui ho ha fet bé i qui malament.
El govern portuguès ha aconseguit un magnífic resultat, pel que fa a la gestió de la pandèmia, comparat amb els altres països en l’apreciació dels seus ciutadans, de manera que només un 11% considera que la seva mala gestió hauria empitjorat l’opinió que tenia. És una posició fins i tot millor que la d’Alemanya i molt semblant a la de Dinamarca, que té el govern que ha aconseguit millors resultats.França i Espanya encapçalen amb una gran diferència les males valoracions, i a diferència d’altres països no els hi ha servit per guanyar una millor consideració per part dels ciutadans. La comparació d’Espanya amb el seu veí Portugal i la que ha estat la més perjudicada a Europa, Itàlia, és reveladora.
Taula la confiança dels ciutadans en el seu govern per la seva gestió de la pandèmia (percentatges).
Però és que en el cas d’Itàlia la diferència en la valoració negativa i positiva respecta a Espanya és també extraordinàriament gran. No es tracta només de l’abast de la catàstrofe, sinó com els ciutadans perceben el tipus de resposta que el govern ha donat. Ningú és tan irresponsable de pensar que un govern pot dur a terme miracles, però sí que cal esperar d’ell un mínim d’eficiència, claredat i credibilitat amb el que diu i fa. I això és el que ha fallat a Espanya i també a França.
En aquest últim país la segona volta de les eleccions municipals han passat una dura factura a Macron. Òbviament no es tracta només de la Covid-19, perquè el més remarcable d’aquestes eleccions és la seva extraordinària abstenció, entorn del 60%, però sí que és evident que ha contribuït a la crítica que es fa a Macron i a la seva organització política. Està per veure la penalització en el cas d’Espanya.
Més informacions sobre el coronavirus a ESPECIAL CORONAVIRUS