El Ministeri d’Economia està preparant una proposta que segueix del proteccionisme que les grans potències estan prenent. La futura mesura està sent preparada com un avantprojecte per modificar la Llei de societats de capital. D’aquesta manera, es podria blindar empreses estratègiques que actualment són participades per la Societat Estatal de Particions Industrials (SEPI). Empreses com Indra quedarien reforçades pel Govern per incentivar la permanència en el capital i reduir les pressions a curt termini sobre la gestió de les empreses.
En un context on aparentment els mercats estan virant cap a un model més proteccionista, en cas d’arribar a aplicar-se aquesta mesura, els accionistes principals haurien de mantenir els seus accions sense vendre durant més i un any. El Consell Europeu va aprovar el passat 19 de març un Reglament, pel qual s’estableix un marc per al control de les inversions estrangeres directes a la UE.
En l’actualitat, hi ha 14 països de la UE que tenen ja mecanismes de control d’aquest tipus, entre ells Espanya, i diversos d’ells estan en camí de fer una reforma del mateix. Cada Estat membre seguirà tenint així mateix la potestat d’establir i mantenir sistemes de control nacionals. Per una altra banda, es permetrà a la Comissió emetre dictàmens en els casos que afectin diversos estats membres.
Amb aquesta nova reforma, l’Estat pretén mantenir el seu share en l’accionariat d’Indra, Red Eléctrica i Enagás. Aquest posicionament, que ja existeix a França i Itàlia, permetria doblar el poder de vot respecte a la resta d’accionistes de les companyies participades pel SEPI. Per poder atorgar aquest poder, en el cas de Red Eléctrica i Indra és molt probable, ja que s’ajusta a l’escenari plantejat per l’esborrany: “Perquè la junta general pugui acordar vàlidament la inclusió de la previsió estatutària de vot addicional per lleialtat serà necessari el vot favorable d’almenys dos terços del capital present o representat a la junta si assisteixen accionistes que representin el cinquanta per cent o més del capital total subscrit amb dret a vot i el vot favorable del vuitanta per cent del capital present o representat si concorren accionistes que representin el vint per cent o més del capital, el que serà en tot cas necessari sense arribar al cinquanta per cent”.