Espanya aprova la seva llei trans, Suècia posa en dubte la seva

Resulta paradoxal que en el moment en què el Consell de Ministres espanyol ha donat llum verda a l’anomenada “llei trans”, el país pioner en aquest àmbit, Suècia, estigui fent marxa enrere en la seva legislació en la matèria.

Tot i la pressió de Podemos, la nova llei espanyola no contempla finalment una nova relaxació de les condicions per rebre tractaments clínics amb l’objectiu de canviar de sexe. I de fet, és en aquest àmbit, particularment sensible per a la salut del pacient, que el regne escandinau està fent marxa enrere.

Suècia, país pioner en les “lleis trans”

Suècia va ser el primer país del món a reconèixer l’anomenada “disfòria de gènere“, fenomen provocat per la in-adequació entre el sexe biològic i la identitat de gènere que una persona s’atribueix a si mateixa. Allò va ser l’any 1972, i llavors Estocolm va concedir la possibilitat de canviar de sexe en l’estat civil.

Més enllà d’aquest canvi, Suècia també va ser pionera a proposar tractaments clínics perquè els homes obtinguin atributs propis de les dones, o viceversa. A Suècia, aquests van a càrrec de la seguretat social i estan disponibles a partir dels 16 anys d’edat. Curiosament, la mateixa edat que preveu la llei espanyola per canviar el sexe que figura al DNI sense el consentiment d’un adult.

A Suècia, a partir dels 16 anys els menors disposen de bloquejadors de pubertat, injeccions hormonals, operacions de pits, ortofonías per canviar la veu, depilacions, etc.

A Suècia, a partir dels 16 anys els menors disposen de bloquejadors de pubertat, injeccions hormonals, operacions de pits, ortofonías per canviar la veu, depilacions, etc. A partir dels 18 anys, l’administració sueca autoritza també l’operació quirúrgica dels genitals .

Però des de març d’aquest any, el prestigiós hospital Karolinska d’Estocolm, pioner de la disfòria de gènere, es nega a fer tractaments hormonals a menors. La famosa institució, que depèn del mateix institut que concedeix el premi Nobel de medicina, invoca el principi de precaució.

Aquesta canvi de posició del Karolinska es basa en un recull d’estudis que demostren que no hi ha proves de l’eficàcia d’aquests tractaments en el benestar dels pacientsDe fet, adverteix que aquests comporten, a més, riscos de salut importants, com un increment de les possibilitats de patir certs tipus de càncer, trombosi i malalties cardiovasculars.

Cal tenir també en compte que els tractaments hormonals, igual que les intervencions quirúrgiques sobre els genitals, són sovint irreversibles.

Suècia no és l’únic país que està començant a endurir les seves “lleis trans” per protegir els menors: al Regne Unit s’exigeix des de 2020 una autorització judicial per a què els menors d’entre 16 i 18 anys puguin rebre tractament hormonal.

👉 ¡Uneix-te al nostre grup de Facebook de Converses a Catalunya!

Comentem entre tots les notícies de Catalunya per a estar informats.
Podreu consultar totes les claus del dia!

També l’any passat, Finlàndia va canviar les seves recomanacions i va donar prioritat a la teràpia psicològica per tractar casos de disfòria de gènere.

Quan l’oferta dispara la demanda

En aquests països, i a Suècia en concret, cada vegada hi ha més preocupació per l’explosió de casos de disfòria de gènere.

El 2001, apunta un reportatge de Le Figaro, es tractava d’un fenomen raríssim en el regne escandinau: tan sols 12 persones menors de 25 anys van ser diagnosticades de disfòria de gènere. Al 2018 van ser 1.859, de les quals un percentatge cada vegada més gran correspon a noies d’entre 13 i 17 anys que volen convertir-se en nois. De fet, actualment a Suècia ja hi ha més noies que nois que reben testosterona.

Per a les associacions trans, aquesta explosió del nombre de casos és una bona notícia que s’explica perquè la major visibilitat del fenomen fa que més gent es replantegi la seva identitat.

Però diversos metges han alertat que es produeix un efecte “moda” alimentat per les xarxes socials, i que existeixen a més biaixos evidents en els diagnòstics de disfòria de gènere. En efecte, segons les xifres d’un funcionari de la seguretat social sueca, entre el 70 i el 80% de les consultes per disfòria de gènere acaben en un diagnòstic positiu.

Una part important dels joves diagnosticats de disfòria de gènere pateixen altres problemes com autisme, depressió, ansietat

Un altre element preocupant: una part important dels joves diagnosticats de disfòria de gènere pateixen altres problemes com autisme, depressió, ansietat. Trastorns que poden ser tractats sense recórrer a l’ús de teràpies agressives i irreversibles.

A Suècia, els partidaris d’endurir la seva llei trans també argüeixen que el lòbul frontal d’el cervell, on es forma la capacitat d’avaluar els riscos d’una decisió i es juguen les intencions, acaba el seu desenvolupament cap als 25 anys, mentre que s’autoritza a menors de 16 a provocar canvis irreversibles en els seus cossos d’adolescent.

El 2018, Suècia va rebutjar ja una proposició de llei per rebaixar l’edat per rebre tractaments de canvi de sexe als 12 anys i de les operacions quirúrgiques als 15 sense consentiment parental. A Espanya la llei trans no entra finalment en el camp dels tractaments, encara que així ho volia el projecte inicial del Ministeri d’Igualtat d’Irene Montero.

Creieu que la variant índia de la covid-19 esgarrarà l'estiu?

Loading ... Loading ...
Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Menú