Alarma per l’escassetat de medicaments a Europa

La manca de medicaments està esdevenint un problema major arreu d’Europa.

En el que portem de mes de juliol, a Itàlia hi ha hagut pacients que no han pogut accedir a tractaments pel càncer, l’escassetat de medicines neurològiques a Polònia ha pres una “escala sense precedents”, i el numero total de medicaments no disponibles a Bèlgica ha tocat un màxim històric.

Farmacèutics i associacions civils porten anys alertant que la manca de medicaments és un problema cada cop més greu arreu d’Europa. Segons l’experta Charlotte Roffiaen, el que abans era un fenomen exclusiu dels països més pobres d’Europa de l’Est, i per tant, menys atractius per a les corporacions farmacèutiques, s’ha ara generalitzat i afecta els més rics.

A Espanya, tot i no ser un dels països més afectats, l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) rebé un 44% més de notificacions relatives a problemes de subministrament de medicaments al 2018 que al 2017.

Aquesta setmana, ha estat França qui ha alarmat de la seva situació i ha demanat de trobar una solució a escala europea. El nombre de medicaments declarats escassos per l’agència francesa del medicament s’ha multiplicat per vint entre el 2008 i el 2018. Un problema que preveu empitjori encara més a finals d’any.

Una causa major de la crisi és Àsia 

Una de les explicacions més habituals de la crisi dels medicaments a Europa és la dependència creixent d’Àsia, on es fabrica una proporció cada cop major de les medicines comercialitzades a Europa. Les matèries primeres es desvien també doncs cap a aquests nous centres de producció, sovint ubicats a la Xina o l’Índia.

L’augment de la demanda interna de medicaments d’aquests països podria introduir encara més pressió a les línies d’abastiment cap a Europa.

També hi ha el problema de la concentració creixent del mercat farmacèutic. Posem l’exemple d’un medicament del qual només queden dos centres productors arreu del món degut a un seguit de fusions i adquisicions entre empreses. Si una de les dues fàbriques ha d’aturar la producció per un incident qualsevol, és el conjunt de pacients a escala global que pateix.

Solucions a escala europea

Entre les solucions que s’han plantejat a nivell de l’UE consta la de França, qui proposa establir manufactures públiques de certs medicaments a escala europea, de forma que el subministrament estigui garantit. París vol de fet preparar un pla estratègic de reubicació de centres de producció de matèries primes i medicaments en territori europeu.

Però el que e moment demanen la major part d’entitats i estats membres és dur a terme una investigació profunda a nivell europeu sobre les causes de l’escassetat.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.