Es comença a aclarir l’espai electoral del catalanisme

Aquest cap de setmana en la reunió celebrada a Barcelona del conegut com a “Grup de Poblet”, que respon a la denominació formal d’El País de Demà, han acordat treballar per concórrer a les eleccions, i culminar les converses iniciades amb Units per Avançar, el partit successor d’UDC.

En el programa acordat ha desaparegut la referència a modificar la Constitució per donar cabuda a l’autodeterminació. Aquest propòsit ha quedat limitat a una declaració genèrica en el sentit que Catalunya té dret a expressar la seva opinió política. El canvi facilita l’entesa amb Units malgrat que la idea anterior, la modificació constitucionals, tenia un caràcter més d’afirmació de principis que no de propòsit polític concret. Ara el procés cap a presentar una candidatura pot avançar, si bé queda pendent un punt important com és qui lideraria la llista. Albert Batlle, actual tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona i responsable de la seguretat de la ciutat, és un dels candidats que reuneix més condicions favorables per la seva imatge pública i trajectòria. Però és evident que des dels àmbits exconvergents tinguin interès a presentar altres noms. En tot cas, no sembla que al nivell al qual s’estan portant les converses, aquest pugui ser un problema per arribar a un acord definitiu.

Malgrat que no està acordada la fórmula definitiva, el més possible és que es vagi a les eleccions amb l’etiqueta d’Units per Avançar amb l’afegit de la denominació que utilitzi el Grup de Poblet, en una fórmula que recordaria la del PSC i Ciutadans pel Canvi. Units presenta l’avantatge que com ja va concórrer amb la seva denominació en l’aliança amb el PSC, tindria resolta la seva presència als espais i debats oficials, cosa que no succeiria en les formacions que no han participat encara en unes eleccions.

En aquest procés de clarificació la nota negativa ve donada pel fet que aquella aliança no contempla de bon principi arribar a cap acord amb l’altre nucli d’aquest espai configurat per Lliures i La Lliga, per raons de naturalesa política. Aquest fet que ni molt menys encara es pot donar per definitiu, plantejaria un punt flac a aquella coalició perquè d’una banda es presenta com la força que vol superar les diferències entre catalans, reconstruir un sol poble, i refer ponts en lloc de cavar trinxeres, però al mateix temps declara la seva negativa a dialogar amb altres formacions que es defineixen com a catalanistes.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.