Entren en vigor les taxes “Google” i “Tobin”

Malgrat l’empipament protagonitzat pels Estats Units, a partir d’aquest dissabte passat a Espanya entren en vigor les polèmiques taxes “Google” i “Tobin” amb les quals el govern pretén recaptar prop de 1.800 milions d’euros. En línia d’altres països de la Unió Europea, a Espanya s’aplica un gravamen sobre determinats valors digitals, però no serà permanent, ja que es tracta d’una mesura impositiva provisional fins que s’arribi a un acord a escala mundial o europeu (a través del G-20 o l’OCDE). El mateix succeeix amb la taxa “Tobin”, que afecta les transaccions financeres i que també es considera “temporal” fins que es produeixi un acord internacional en el si del G-20.

La data d’entrada en vigor és del dissabte 16 de gener, però la seva aplicació real no es produirà fins més endavant. Els reglaments dels dos nous impostos hauran d’aprovar-se d’aquí a poc temps en el Ministeri d’Hisenda, i el retard en la seva liquidació es produirà a una necessitat d’ampliar el termini d’implantació i també per a facilitar el compliment de les noves figures fiscals per part dels contribuents.

La tributació en la ‘taxa Google’ arriba malgrat que l’absència d’una proposta internacional i ha estat criticada per molts països. Aquest nou impost del 3% sobre els serveis digitals i afectarà a totes les empreses que acreditin uns amb ingressos anuals totals 750 milions d’euros (com a mínim) i amb uns ingressos a Espanya que siguin superiors als 3 milions d’euros. Afectarà els negocis de publicitat en línia, serveis d’intermediació en línia i la venda de dades obtingudes a partir d’informació proporcionada per l’usuari durant la seva activitat, així com a la venda de metadades.

En el cas de ‘Tobin’, s’estableix la figura impositiva que gravarà amb un 0,2% totes les operacions d’adquisició d’accions que s’emetin a Espanya per empreses cotitzades el valor en borsa de les quals sigui superior als 1.000 milions d’euros. La mesura no afectarà ni a les accions de les pimes ni a les empreses que no cotitzin en el parquet. La recaptació prevista pel Govern es xifra en els 850 milions d’euros.

L’Oficina del Representant Comercial dels Estats Units (USTR, per la seva sigla en anglès) va concloure que els impostos als serveis digitals aprovats a Espanya, Àustria i el Regne Unit són discriminatoris per a les empreses estatunidenques i incompatibles amb els principis de tributació internacional pel que, malgrat no adoptar cap acció específica en aquest moment, continuarà avaluant totes les opcions disponibles.

Aquests informes són el resultat de les recerques que l’organisme estatunidenc va iniciar al juny de l’any passat, pocs dies abans que es verifiqués una topada entre l’Administració de Donald Trump i la UE sobre la taxa Google. Llavors, el secretari del Tresor, Steven Mnuchin, va enviar una carta als ministres de Finances del Regne Unit, França, Itàlia i Espanya —països que ja havien aprovat un impost digital o l’estaven tramitant—, avisant que els EUA es despenjava de les negociacions de l’OCDE per a dissenyar una taxa global i que prendria represàlies contra els països que establissin els seus propis tributs de manera unilateral.

Brussel·les no va trigar a reaccionar. Va deixar clar que seguiria endavant amb el disseny d’una taxa Google comunitària si l’OCDE no aconseguia un acord global a la fi de 2020. Alguna cosa que, de fet, no ha ocorregut, i que afegeix incertesa sobre el futur.

La data d'entrada en vigor és del dissabte 16 de gener, però la seva aplicació real no es produirà fins més endavant. Els reglaments dels dos nous impostos hauran d'aprovar-se d'aquí a poc temps en el Ministeri d'Hisenda Click To Tweet

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.