L’última enquesta de La Vanguardia aporta nova informació en el seguiment de les enquestes que ve duent a terme Converses. En concret situa el PSOE en la seva posició màxima amb 31,1% dels vots i de 137 a 139 diputats, per sobre de la macroenquesta del CIS que n’hi atorgava com a màxim 138. Cal dir que el treball de camp de GAD3 va estar fet entre el 9 i l’11 d’abril, per tant amb data molt propera.
El PP se situaria amb 81-86 diputats i el 21% dels vots, clarament per sobre de la previsió del CIS, que només li atorgava el 17%. En aquest cas la diferència és notabilíssima, i s’alinearia més amb les previsions de electopanel del 8 d’abril, si bé encara aniria lleugerament per sobre d’elles, perquè aquestes li atorgaven el 20,1% i 80 diputats. Cs milloraria, però molt menys de les seves previsions inicials. Aquells 70 diputats que li atorgaven les enquestes a l’inici del procés s’han convertit en el 44-46 i el 14,4% dels volts que li asseguraria la tercera posició. Són magnituds en línia a les de la macroenquesta del CIS i per sota de les previsions de l’electopanel.
Unidas-Podemos enregistraria una pèrdua extraordinària en termes relatius molt més gran que la del PP, perquè passaria del 21,1% dels vots a l’11,4% i es quedaria amb menys de la meitat dels diputats, entre 27 i 30. Una previsió aquesta per sota del que fins ara ens venien donant els altres estudis de comportament electoral. Pot ser un biaix de l’enquesta de GAD3 i també pot ser que s’enregistra la continuada pèrdua de vots d’Unidas-Podemos.
Vox assoliria entre 26 i 29 diputats i l’11,2%. El percentatge seria semblant al de l’enquesta del CIS i a les altres previsions, també pel que fa al nombre de diputats, que s’acostaria a 30 sense sobrepassar-lo. De totes maneres en relació a aquest grup cal fer observar que tots els experts certifiquen la dificultat de traduir els vots en diputats.
La previsió per a ERC situaria el percentatge de vots en el 3,6% i entre 13 i 15 diputats, clarament per sota de l’enquesta del CIS, i JxCat n’obtindria entre 3 i 4 amb l’1,2% dels vots. I aquí la coincidència del CIS seria pràcticament total. En el resultat de l’enquesta de La Vanguardia l’independentisme es podria situar entre els 16 i els 19 diputats. Per la banda baixa seria un resultat que manifestaria un estancament, fins i tot un cert retrocés. Per la banda alta, una petita millora.
D’acord amb les dades, el resultat per vots es manté amb un lleuger increment del centredreta i el que hi ha són moviments importants dins de cada bloc per efecte del mètode d’Hondt i la dimensió de les circumscripcions. D’aquesta manera la concentració de vot en el PSOE pel que fa al vot de centreesquerra li dóna una potent prima en nombre de diputats, mentre que succeeix -o pot succeir el contrari- en l’altre bloc per la fragmentació entre tres opcions i la pèrdua de vot del PP en benefici de Vox. Tot es podria resumir en una frase: PSOE concentra i guanya, PP es disgrega i perd.
Dos aspectes hipotètics però ben possibles són dignes d’esment. El PSOE podria governar amb el suport d’altres partits com Podemos i el PNB, però alhora disposar de menys vots que el bloc de centredreta. Aquest últim es veu minvat en presentar tres opcions però hi ha un interrogant que podria afavorir-los electoralment i és el que Vox aconseguís arrossegar la participació a un gruix suficient d’electors que fins ara s’abstenien.