eleccions madrid

Les enquestes castiguen Cs i enforteixen el PP

S’han publicat diverses enquestes que coincideixen en dues idèntiques conclusions: el desastre electoral de Cs i l’avançament del PP.

A Múrcia l’enquesta publicada per La Verdad li atorga al PP el 35,8% dels vots, seguit del PSOE amb el 29,1%, Vox el 18,2% i Cs que cau fins a un 6.7%. Podemos es queda a un 5%. Per tant, després de l’afer del frustrat vot de censura, la combinació del PP i Vox mantindria un folgat avantatge. Per a la ciutat de Múrcia l’enquesta de Sigma2 atorga una clara millora al PP, que passa d’11 regidors a 14, a només 1 de la majoria absoluta. Vox creix de 3 a 6 regidors, el PSOE es manté igual amb 9 regidors, mentre que Podemos i Cs desapareixen. El primer perd els 2 regidors que tenia, i Cs els 4. L’efecte bumerang de tot plegat és evident i ha servit per reforçar la intenció de vot de la dreta i l’extrema dreta i ensorrar els partits menors.

👉 ¡Uneix-te al nostre grup de Facebook de Converses a Catalunya!

Comentem entre tots les notícies de Catalunya per a estar informats.
Podreu consultar totes les claus del dia!

Però l’escenari important és el de Madrid pel seu impacte en la política espanyola. Segons GAD3 el PP assoliria 58 escons, a prop ja de la majoria absoluta, amb el 39,5% dels vots. El PSOE obtindria el 28% dels vots i 40 escons, a molta distància, per tant, del PP, que els vots de Más Madrid, 11% i 16 diputats, no arribarien a assolir. Vox per la seva banda obtindria 10,5% dels vots i 15 escons, mentre que Podemos es mou a la corda fluixa del 5% i obtindria 7 regidors, però si no arriba a aquell percentatge, encara que sigui per una dècima, quedaria fora segons la llei electoral d’aquella comunitat. El desastre per a Pablo Iglesias seria aleshores extraordinari perquè es quedaria sense representació allà on va néixer, i aquest fet, després dels mediocres resultats a Calalunya enterbolirien molt la seva perspectiva política.

L’enquesta de Metroscopia dóna un resultat molt semblant: 59 diputats per al PP, 41 per al PSOE, 16 per a Más Madrid, 13 per a Vox i 7 per a Podemos en la perillosa franja del 5%.

Una tercera enquesta de Demoscopia y Servicios és més desfavorable per al PP i li atorga 44 diputats, 39 al PSOE, 21 a Vox, millorant molt les previsions de les dues altres enquestes, 17 a Más Madrid, i els 7 de Podemos, en els que coincideixen totes. Ja es veu que la coincidència en la difícil situació d’aquesta última formació és total. La diferència radical, però consisteix en que aquesta última enquesta dóna 8 escons a Cs i un 6% dels vots. És una caiguda extraordinària, però és que els altres dos sondejos li donen xifres molt per sota del 5% i per tant cap diputat. En aquell escenari i malgrat la caiguda, Cs tindria uns vots decisius perquè PP i Vox obtindrien 65 escons i el PSOE i les altres forces d’esquerra 63 escons. La balança la decantaria Cs si votés a favor de la coalició d’esquerres. Si optés per l’abstenció, la victòria també seria per al PP.

Sobre els supòsits d’aquestes enquestes, que només són l’inici del què ha de venir, la millora del PP sembla molt clara i la gran qüestió radica en si Cs obtindria o no representació, igual que Podemos. Tot el que sigui per sota del 5% no els hi serveix de res.

Creieu que la nova presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, durarà tota la legislatura?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...
Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

Menú