Energia nuclear: l’única opció realista per la transició ecològica?

Un recent estudi apunta que, a França, canviar un cotxe de benzina per un altre d’elèctric redueix les emissions de diòxid de carboni expulsades a l’atmosfera en 23 tones al llarg de la vida útil del vehicle. A Alemanya, el canvi al elèctric tan sols permet una reducció de 10 tones.

Com explicar aquesta diferència? La resposta incomoda a molts ecologistes: és gràcies a l’energia nuclear. Segons les dades del portal Statista, el 71% de tota l’electricitat francesa es produeix mitjançant la fissió nuclear. A Alemanya, en canvi, aquest percentatge ha baixat darrerament fins al 11%.

Alemanya es troba immersa en un gegantesc programa per abandonar definitivament la producció d’electricitat mitjançant centrals nuclears a finals del 2022. Paradoxalment, això ha fet que el país germànic sigui més contaminant.

De fet, el govern federal no pogué arribar al seu propi objectiu de reduir al 2020 un 40% les seves emissions de gasos d’efecte hivernacle respecte el nivell dels anys 90. I això malgrat haver invertit massivament en fonts de producció alternatives.

A pesar de que el pla alemany per posar punt i final a la generació d’energia elèctrica a través de la fissió d’àtoms ha comptat sempre amb un vast suport popular, nombrosos experts apunten que és una mala decisió.

Un estudi nord-americà fet al 2019 confirmà que la pèrdua d’electricitat produïda per la decisió alemanya d’aturar els reactors nuclears ha estat compensada principalment per l’increment de la producció de les centrals de carbó i per les importacions netes d’energia, com el gas provinent de Rússia.

Polònia és un altre exemple dels costos de no invertir en energia nuclear. El país abandonà definitivament el projecte d’una central nuclear al 1990. L’any passat, quasi el 70% de la seva producció d’electricitat provenia del carbó, posicionant Polònia com un dels pitjors alumnes de la transició energètica a Europa.

Els darrers plans de la Unió Europea per reduir un 55% les emissions de gasos d’efecte hivernacle al 2030 han deixat Varsòvia en una posició impossible.

El govern conservador polonès ha concebut un pla que inclou diverses mesures, com inversions de 28.000 milions d’euros en energia eòlica marítima, i una suma una mica superior per desenvolupar centrals nuclears.

L’objectiu és molt ambiciós: el país de l’est vol fer passar el carbó del 70 al 37% de la producció total d’energia al 2030.

El govern polonès defensa la inversió en energia nuclear com la única tecnologia capaç de reduir a curt i mig termini la dependència del carbó

El govern polonès defensa la inversió en energia nuclear com la única tecnologia capaç de reduir a curt i mig termini la dependència del carbó.

Els defensors de l’energia nuclear, que són particularment nombrosos entre els experts en energia com el francès Jean-Marc Janovici, no la consideren la meta final. Per a ells, es tracta d’un mal menor durant els anys (segurament, les dècades) que es trigui a desenvolupar suficientment fonts d’energia més netes i menys perilloses, o bé a reduir el consum energètic total.

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.