L’emergència climàtica

La gran i inoblidable nevada -coneguda com Filomena – que hem tingut durant el segon cap de setmana de gener i el fred que ha fet en la següent setmana fa pensar si aquests fenòmens climatològics tan extrems són normals en aquesta època de l’any, o pel contrari són fruit del canvi climàtic.

Les persones més grans recorden que antigament feia també molt de fred i nevava amb intensitat; en aquest 2021 no ens en recordem que alguna vegada van tenir lloc aquests fenòmens tan adversos -encara que ara sigui tot històric- perquè els últims anys els hiverns han estat més càlids.

En la societat existeixen els “negacionistes” de tot, de la pandèmia, de la neu que ha caigut que diuen que és de plàstic i fins i tot del canvi climàtic.

Però és evident i així ens alerten organitzacions com Nacions Unides o la Unió Europea, que els efectes del canvi climàtic ens afecten a tots, i sembla que cada vegada tenen més conseqüències. Els fenòmens meteorològics són més extrems; precipitacions que provoquen enormes i incontrolables inundacions; les onades de calor són més fortes; grans nevades en països on amb prou feines neva; grans sequeres; o els continus desastres naturals que es produeixen al món. La propagació de malalties és una altra de les conseqüències d’aquest canvi.

El clima està canviant, i ho fa més de pressa del que s’esperava, sense donar-nos temps a adaptar-nos.

Les organitzacions i els governs aproven mesures d’acció climàtica per lluitar contra les amenaces provocades per tots els fenòmens; i cal que tots els països compleixin les polítiques que facin front al canvi climàtic per protegir els oceans, les glaceres, la natura, l’aigua, els animals, els aliments, les ciutats i per tant la nostra vida i la nostra salut.

Però aquesta responsabilitat no només és dels dirigents polítics i dels governs, també ho és de cada ciutadà perquè tots tenim el deure de protegir i cuidar el nostre món i en la mesura del possible contribuir al fet que l’impacte dels efectes del canvi climàtic sigui menor.

Recordem les paraules del Papa Francesc a l’Encíclica Laudato Si: “Per això, cal mantenir amb claredat la consciència que en el canvi climàtic hi ha responsabilitats diversificades […] Necessitem enfortir la consciència que som una sola família humana. No hi ha fronteres ni barreres polítiques o socials que ens permetin aïllar-nos, i per això mateix tampoc hi ha espai per a la globalització de la indiferència “El nostre món és la casa de tots. Tenir cura del bé comú és tasca i responsabilitat de tots, no només d’uns pocs.

No hi ha fronteres ni barreres polítiques o socials que ens permetin aïllar-nos, i per això mateix tampoc hi ha espai per a la globalització de la indiferència Share on X

Creus que és encertat posposar les eleccions catalanes al mes de maig?

Mira els resultats

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.