Elusió fiscal: Espanya rep un ultimàtum

La Comissió Europea ha llançat aquest divendres un ultimàtum a Espanya perquè apliqui a nivell nacional les normes comunitàries que impedeixen a les multinacionals reduir la seva càrrega fiscal explotant les diferències entre els sistemes fiscals europeus i els de tercers països. En particular, ha amenaçat amb portar a Espanya davant la Justícia europea si no trasllada a la legislació nacional la directiva sobre asimetries híbrides de l’impost de societats. Aquesta normativa cerca que les multinacionals no puguin reduir “artificialment” els impostos que haurien de pagar a la UE aprofitant les diferències entre els sistemes fiscals dels Estats membres i tercers països (denominades asimetries híbrides).

Brussel·les recorda a Espanya que ja han passat deu mesos des que s’hauria d’haver transposat aquesta directiva, abans del passat 31 de desembre de 2019. L’Executiu comunitari, no obstant això, ofereix altres dos mesos de pròrroga: “Si Espanya no actua en els pròxims dos mesos, la Comissió pot portar el cas al Tribunal de Justícia i demanar-li que imposi sancions” per no haver transposat la normativa a la seva legislació nacional en el moment oportú.

En realitat, el Govern ja té en marxa el compliment de les exigències de Brussel·les mitjançant el Projecte de Llei de mesures de prevenció i lluita contra el frau fiscal, que inclou la transposició de la Directiva (UE) 2016/1164, per la qual s’estableixen normes contra les pràctiques d’elusió fiscal que incideixen directament en el funcionament del mercat interior, i el que s’inclou també una modificació de diverses normes tributàries i en matèria de regulació del joc.

El text va ser aprovat pel Consell de Ministres el passat 13 d’octubre i està ja en mans del Congrés dels Diputats per a la seva tramitació parlamentària. La norma inclou una altra important bateria de mesures, com la rebaixa de 2.500 a 1.000 euros en el límit de pagaments en efectiu entre professionals, l’ampliació de la llista de morosos i de paradisos fiscals, la lluita contra el frau en les criptodivisas o el control de programari que facilita la comptabilitat B.

Les normes comunitàries contra l’elusió fiscal, adoptades en 2016 i modificades posteriorment, van néixer amb l’objectiu d’impulsar els esforços a escala mundial per a actuar contra l’enginyeria fiscal abusiva de les grans multinacionals. Els dictàmens motivats són, per part seva, una eina molt comuna utilitzada per l’Executiu comunitari per a pressionar als socis.

L’elusió fiscal o d’impostos consisteix a acollir-se a fórmules o buits legals per a poder pagar menys imposats i reduir així la càrrega fiscal o fins i tot evitar pagar-los. Aquesta pràctica actua al límit de la legalitat i pot ser perseguida, ja que també perjudica el sistema tributari. Sovint s’utilitza la paraula evasió fiscal per a referir-se a aquesta mena de pràctiques, encara que sigui diferent, ja que aquest últim constitueix una activitat il·lícita. L’evasió d’impostos ocorre quan les empreses o persones físiques oculten ingressos, béns o beneficis econòmics a l’agència tributària per a pagar menys imposats.

Brussel·les recorda a Espanya que ja han passat deu mesos des que s'hauria d'haver transposat aquesta directiva, abans del passat 31 de desembre de 2019. Click To Tweet

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.