Els metges a Catalunya són dels més mal pagats d’Espanya.

Després de setmanes sortint al balcó a aplaudir al personal sanitari, i després de múltiples declaracions de polítics i mitjans de comunicació tractant-los d’herois, ara la nuesa de les xifres explica una realitat ben diferent. La retribució dels metges a Catalunya considerant el fixe anual, i sense guàrdies, en termes de retribució més freqüent, està a la cua de les espanyoles i per sota de la mitjana. Un metge a Catalunya, com dèiem la retribució bruta més freqüent, se situava el 2019 en 47.178 euros, pràcticament el mateix que cobra un metge a Andalusia; només 58 euros anuals els diferencien. Només els metges de Madrid i Navarra estan clarament  per sota dels catalans. En contrapartida, un metge a Múrcia cobra 57.439 euros i a la veïna Comunitat Valenciana, 50.539. Només marxar de Tortosa i aconseguir plaça a algun centre sanitària de Castelló ja representa per a un metge de Catalunya un augment automàtic de quasi 3.000 a l’any. 1.000 euros és la diferència a favor d’ells que ens separa d’Aragó.

Totes aquestes xifres són en salari brut, sense introduir la variable del poder adquisitiu, perquè aleshores la situació catalana encara seria pitjor i retrocediria més llocs en relació a la situació actual.

3.000 euros més a l’any per passar de Catalunya a la Comunitat Valenciana Click To Tweet

És bastant clar que els metges, i en general el professional sanitari, estan mal pagats, i que els elogis, que són bons, no poden compensar l’equitat salarial. No hi ha cap raó perquè Catalunya estigui per sota de la mitjana espanyola. És una qüestió de voluntat política, més si es considera que a escala europea Espanya ocupa un dels últims llocs només per sobre de Portugal. Un metge a Itàlia guanya molt més, i a més el ventall de retribució és més ampli perquè el màxim a Itàlia pot arribar als 84.000 euros, mentre que aquí es queda en els 66.457. I ja no diguem del cas francès, on la retribució mínima de 60.000 euros o la del Regne Unit de 90.000, que superen  en molt, no ja la mínima, sinó la mitjana espanyola de 48.600 euros.

Per tant, Catalunya, que es vol un país europeu, està a la cua d’Espanya, que al mateix temps, està a la cua d’Europa.

El nostre país és racista?

Loading ... Loading ...

Print Friendly, PDF & Email

Entrades relacionades

1 comentari. Leave new

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Fill out this field
Fill out this field
Introduïu una adreça electrònica vàlida.